Totaal aantal pageviews

woensdag 27 maart 2013

'n Drama

Soms gebeuren er dingen in het leven van ieder mens, die zo absurd zijn, zo bijzonder, zo....nou ja, zo weet-ik-veel, dat je er wel over móet bloggen. Want vanmorgen las ik al een zouteloos artikeltje op internet ( de krant moest nog bezorgd worden; ik stond er om 05.00 uur al naast), maar vanavond deed één der persvoorlichters het bij het journaal nog eens dunnetjes over.

Want wat wil het geval? De politie wil zorgvuldiger waken over haar imago en daarom moest het ongebreidelde gebruik van het politielogo en uniformen en auto's in films en series aan banden gelegd worden, tenzij de politie vooraf het script mocht inzien. Dit, zo betoogde de korpsleiding, om er zeker van te zijn dat de politie die uitgebeeld werd, wel een redelijke representatie vormde van politiewerk.

Heeft de korpsleiding dan écht niks beters te doen? Ik bedoel, we zitten midden in de grootste reorganisaties sinds het bestaan van de politie, er is grote onzekerheid bij alle politiemensen over hun situatie ( niet dat er gedwongen ontslagen zullen vallen, maar wáár we over een jaar gaan werken is nog volstrekt onduidelijk) en dan gaan ze zich druk maken over het feit dat de politie op het witte doek of op de beeldbuis 'wel het juiste beeld geeft van politiewerk".

Natuurlijk is dat niet het geval! Al was het alleen maar omdat politiewerk in de regel dodelijk saai is. Urenlang surveilleren totdat er iets gebeurt of totdat je iets ziet waar tegen opgetreden moet worden, dagenlang papierwerk, vergaderen met instanties, dat is politiewerk dat je niet op TV ziet, maar desondanks wel de waarheid is. En niemand met gezond verstand zou dat willen bekijken, zelfs niet in het kader van insomniabestrijding ( insomnia= niet kunnen slapen of voortijdig ontwaken). Daarnaast zijn acteurs, uitzonderingsgevallen daargelaten, mensen die uitbeelden wat hun versie van de waarheid is, of zoals deze zou moeten zijn. Dus staat politiewerk op de TV bol van de schietpartijen, achtervolgingen en vechtpartijen. Eén van de uitzonderingen is de serie "flikken Maastricht" waarbij de politie menskracht en materiaal inzet om de serie zo levensecht mogelijk te laten lijken en de acteurs zelfs een verkorte opleiding  tot agent of rechercheur heeft gegeven.

Ook misbruik van het logo -  zowel op de mouwen als op de auto's zou niet meer mogen. Schending van het auteursrecht, vond het korps. Ik zag Tygo Gernandt  voor zijn rol in de serie "dokter Tinus"  in een politieuniform lopen waarop een verzonnen politielogo was aangebracht en een auto met zwaailichten en datzelfde verzonnen logo. Stel je voor, dat er een levensechte afbeelding van de woorden "waakzaam en dienstbaar" opgestaan had, zeg! Dan was het leed helemaal niet meer te overzien geweest.

Gelukkig oordeelde de rechter anders. Want de producenten van TV-series en films hadden een kort geding aangespannen en vonden het censuur en beperking van de vrijheid van meningsuiting dat de politie vooraf het script zou kunnen en mogen inzien. En de rechter gaf hen daarin gelijk. En gelijk had-ie ook. Ieder weldenkend mens zou zo geoordeeld hebben.

"ja maar" zo vroeg de journalist aan de persvoorlichter "het is toch een dramaserie ?" Daarmee waarschijnlijk bedoelend dat een dramaserie gedramatiseerd is en derhalve lang niet altijd een correct beeld geeft van welk beroep of aspect van de samenleving ook. "Ja, het is een dramaserie" beaamde de persvoorlichter. Maar zijn intonatie sprak boekdelen. Hij vond kennelijk de acteerprestaties een drama. 

Ik vind het een drama dat zich hiermee duurbetaalde mensen bezig moeten houden, in plaats van ervoor te zorgen dat de politie-organisatie soepel loopt. Zullen we ons weer concentreren op wat écht belangrijk is, in plaats van krampachtige pogingen te doen om recht te breien wat niet recht te breien viel? Wat een drama, zeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten