Totaal aantal pageviews

maandag 30 januari 2012

Harder straffen

Een klein berichtje, zonet, op de site van de televaag : De politievakbonden ACP wil dat er nóg strenger gestraft wordt bij geweld tegen agenten. Net zoals tijdens de jaarwisseling, maar dan permanent. Geen taakstraffen meer, en een minimumstraf invoeren. De reacties waren niet mals.

Politiebonden gaan steeds meer de politiek bedrijven, terwijl vakbonden eigenlijk in oorsprong zijn opgericht om de landelijke politiek tegen te gaan als het ging om uitbuiting en slavernij van arbeiders. Maar door vuur met vuur te bestrijden, hopen ze iets te bereiken. Terwijl ze naar mijn bescheiden mening alleen maar beter worden in het oplaten van proefballonnetjes. Als je naam of organisatie deze week niet in de media genoemd werd, is het volk al heel gauw vergeten waar je ook al weer voor stond. Behalve de duur betaalde media-adviseurs natuurlijk, die een gat in de markt bespeuren.

De meeste reacties op genoemd stukje was een oproep om een steviger, besluitvaardiger, daadkrachtiger politie, die desnoods niet bang was om zelf een paar klappen uit te delen . Het voorbeeld van de Amerikaanse politie werd veelvuldig aangehaald, vast door alle politieseries die je op tv en internet kunt vinden. Maar dichter over de grens kunnen we het ook vinden, hoor. Probeer geen geintjes uit te halen met de Belgische of Franse Gendarmerie, want je gaat zonder problemen het cachot in. Wel eens op vakantie naar Spanje of Italië geweest? Je gaat niet in discussie met de Carabiniëri ( ik hoop dat ik goed spelde, maar u weet wie ik bedoel) of de Guarda Civil. Niet alleen omdat die politiekorpsen al enkele tientallen jaren ervaring hebben met echte terreur ( de mafia of de ETA) maar ook omdat vreemde ogen dwingen.

Gisterenavond nog, hebben collega's van mij maximaal moeten vechten met een vent die niet mee wilde. Vijf man en een hond waren er voor nodig om de man mee te krijgen en hij gebruikte dusdanig veel geweld terug dat alle collega's aangifte van mishandeling hebben gedaan, omdat het de spuigaten uitliep. Tegen dat soort mensen helpt alleen maar een lange, lange vrijheidsstraf. En dat is maar één van de vele voorbeelden van afgelopen weekend in den lande. Collega's die gebeten, geslagen en geschopt werden: het wordt al net zo gewoon als meldingen dat de politie geschoten heeft.

Omdat er door Justitie nogal eens verschillende straffen worden geëist in zaken die in wezen hetzelfde zijn ( nl geweld tegen politiemensen) zou het misschien een goed idee zijn om een Officier van Justitie aan ieder arrondissement te hebben die geweldszaken tegen hulpverleners in zijn of haar portefeuille had. Iedere OVJ heeft wel een taakaccent. Of dat nou recherchezaken, zeden, witwassen of forensisch onderzoek is. Dus waarom niet? Dan krijg je geen willekeur meer in strafeisen. Wat de uiteindelijke straf wordt, is dan natuurlijk aan de rechter. En die is niet beïnvloedbaar. Zoals het hoort.

Een hoop geweld komt voort uit het simpele feit, dat we strafzaken zijn gaan inschalen naar groot belang, relatief klein belang en geen belang. Aan fietsendiefstal en auto-inbraken, doen we hoegenaamd niets, tenzij een student een afstudeerproject zoekt. Terwijl dat de meest voorkomende vormen van criminaliteit zijn. Tegen kleinschalige cocaine handel doen we ook bijna niets, want zo wordt geredeneerd, de dealer die je kent is beter dan degene die je niet kent, en trouwens, je kunt beter de bron aanpakken dan de eindverkoper. Dat mag dan wel zo zijn, maar die denkwijze zorgt er wel voor dat de jeugd en de oudere jongere vrijwel zonder moeite zijn lijntje coke kan bemachtigen. En zich dan oppermachtig voelt als de politie hem durft aan te spreken op zijn gedrag. Om nog maar te zwijgen van de alcohol, die in grote hoeveelheden voorradig en verkrijgbaar is. Thuis en bij het benzinestation. In de kroeg en in de supermarkt.

Laat de recherches de grote jongens maar aanpakken. Daar zijn ze voor. Maar geef de wijkteams de tools om ook de kleine vissen aan te pakken. En zorg ervoor dat Justitie, die de strafvervolging betaalt ( en wie betaalt, bepaalt) daar ook het belang van inziet. Dat zou alweer een stapje op de goede weg zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten