Totaal aantal pageviews

woensdag 15 mei 2013

Nationale Politie- deel II

Vandaag is een belangrijke stap gezet in de vorming van de Nationale Politie. Vandaag, namelijk, viel bij elke politieman- of vrouw een brief op de mat om hem of haar te laten weten waar hij of zij staat in de rangorde der zaken. Het LFNP staat.

Het LFNP, dat staat voor het Landelijk Functiehuis Nationale Politie, is een herindeling van de 12.000 ( u leest het echt goed) functies die er bij de regio's bestonden, naar krap 90 functieomschrijvingen die er nu bestaan. Het kan dus zo maar zijn, dat de functie die je voorheen bekleedde, een hele andere naam, functie-inhoud en salariëring heeft gekregen dan gisteren. En het kan ook maar zo zijn, dat je van standplaats moet veranderen, alhoewel dat laatste niet zo'n vaart zal lopen, tenzij je in de ondersteunende dienst zit. Minister Opstelten heeft immers drie locaties aangewezen voor Politie Diensten Centrum (PDC's) in Zwolle, Eindhoven en Rotterdam. Op die locaties komen zaken als administratie, personeelszaken en facilitaire diensten te zitten. Dat scheelt een hoop in gebouwenbeheer en dubbele functies. Voordeel van dit alles is dat een wijkagent zoals ik, in alle gebieden dezelfde benaming krijgt ( en dus vervallen hoogdravende termen als buurtregisseur of buurtagent), dezelfde schaal ( 7,8 of 9 al naar gelang de zwaarte van de wijk en de jaren ervaring) krijgt en dus niet meer automatisch in Amsterdam een inspecteursrang krijgt en elders 'gewoon' hoofdagent blijft en dezelfde functie behoudt.

Overigens houdt het LFNP voor mij geen bijzonderheden in. Ik was wijkagent schaal 8 en blijf dat in het nieuwe bestand ook. Er zijn echter wel veranderingen. Een groepschef in een wijkteam ziet zijn functie gewoon verdwijnen. Dat wil zeggen, hij geeft nog wel eerstelijns leiding, maar verliest alle zorg voor 'zijn' groep, doet geen beoordelingen meer, coacht niet meer en is niet meer degene die als eerste misstanden signaleert en bijstuurt. Ik vraag me af hoe lang ze dat kunnen volhouden, want bij een basisteam met 60 tot 120 man is het onmogelijk voor een teamchef om al die mensen te  worden, beoordelen, zelfs niet als dat maar eens in de drie jaar is (!) en ook niet met een sterk vereenvoudigd formulier.

Natuurlijk - want dit is Nederland - kan er tegen de beslissing en matching van het LFNP bezwaar aangetekend worden, dus het laatste woord is er nog niet over gezegd. Maar nu deze stap gezet is, kan verder worden gewerkt aan de vorming van de basisteams, voor zover die andere vormen en werkgebieden krijgen dan de oude wijkteams.

Volgende belangrijke stap: het landelijke huisvestingsplan, waar deze maand een beslissing over genomen moet worden. Ik hoop dat de beslissing in ons voordeel uitvalt en we een nieuw bureau krijgen, zodat we fatsoenlijke ruimte krijgen om ons werk te doen. Zeker in zo'n groot landelijk uitgestrekt gebied is het belangrijk om een honk te hebben waar je op terug kunt vallen.

2 opmerkingen: