Totaal aantal pageviews

donderdag 9 januari 2014

Beeldend...

Nederland wordt de laatste tien jaar volgehangen met camera's. Snelwegen, stadspleinen, benzinestations, winkels. Overal waar we dagelijks komen, worden we opgenomen. Soms nog op ouderwetse VHS-tapes maar meestal op de harde schijf. En we zijn er zo aan gewend geraakt dat niemand er meer bezwaar tegen heeft. Want het toont aan dat 'wij ' niks verkeerd doen en '' zij ' wel. En met ' zij ' bedoelen we dan iedereen anders die zich niet aan de regels houdt. Camera's worden ook steeds slimmer. Ze lezen kentekens, onderscheiden gezichten, gaan pas draaien als er beweging in het vooraf ingestelde gebied komt. En camera's worden ook steeds beter van kwaliteit.

In het dorp waarin ik werk, is zes jaar geleden na een jarenlange reeks van vernielingen en andere incidenten een camerasysteem geïnstalleerd. Het uitkijken geschiedde door de politie en de gemeente was eigenaar van het systeem. In de eerste week dat het systeem actief was, werden er drie camera's vernield. Da's natuurlijk ook dom, met je giechel in beeld terwijl je een camera vernielt. Maar in de daarop volgende jaren is het aantal zaken, dat geheel of gedeeltelijk met de camera werd opgelost, nagenoeg nihil geweest. Soms omdat de kwaliteit van de beelden te wensen over liet. Maar veel vaker omdat men - het boevengilde - wist dat de camera's er hingen en wel zo slim waren om óf niet herkenbaar in beeld te komen óf hun zaakjes ergens anders mee naartoe te nemen. De burgers en ondernemers echter, zwoeren erbij. Want ze voelden zich veilig. Bewaakt.

Onlangs is het camerasysteem vernieuwd en overgedragen aan de ondernemers van het centrum. En gebeurt het uitkijken door een commercieel bedrijf. De kwaliteit is zó goed, dat ik aan de lopende band mijn klantjes herken. En sinds de jaarwisseling heb ik een aantal leuke zaken met uitstekende beelden, waar een herkenning heel goed mogelijk is.

Maar Nederland kent méér dan één soort boeven. Nou is dat natuurlijk gechargeerd, maar het Openbaar Ministerie is de wel grootste tegenstander van cameratoezicht. En dat is vreemd. Want het OM is belast met opsporing en vervolging van strafbare feiten en een beter bewijsmiddel dan camerabeelden van een verdachte die een strafbaar feit pleegt, is er niet. Je kunt nog zoveel ontkennen of zwijgen, als je op beeld staat, ben je erbij. Maar ik heb recentelijk twee zaken gehad, waarbij ik prima beelden had en waarop de verdachte weliswaar mij onbekend was maar voor wie hem wel kende, heel goed op beeld stond, maar waarbij het OM geen toestemming gaf om de beelden te publiceren. Het OM namelijk, bepaalt wat u te zien krijgt bij opsporingsprogramma's op TV.

De regels op dat gebied veranderen nogal eens, moet u weten. Het OM maakt zich heel veel zorgen om de privacy van de verdachten, soms meer dan over het welzijn van de slachtoffers, zo lijkt het. Maar na het kopschoppers-debacle uit Eindhoven, waarbij de kracht van social media omsloeg naar een heksenjacht, heeft het OM van de rechter op de kop gekregen. Het OM had volgens de rechter namelijk kunnen weten dat, vooral in deze tijd, mensen zelf op onderzoek gingen, het filmpje ontzettend veel zouden kopiëren en publiceren en dat daarmee de rechten van de verdachte onnodig geschaad zouden worden. Ik heb in een eerdere blog al aangegeven dat, als de beelden niet op die manier vrijgegeven hadden geworden, we nu nog niet zouden weten wie de daders waren, maar dat terzijde. Sindsdien is het OM heel huiverig met toestemming geven aan programma's als Opsporing Verzocht, of lokale programma's als Bureau Hengeveld van RTV Utrecht om beelden van een verdachte te tonen. Omdat ze op voorhand bang zijn om weer door de rechter onder uit de zak te krijgen. En ik stel me zo voor, dat Officieren van Justitie aan het eind van ieder jaar beoordeeld worden op hun functioneren. En dat één van de graadmeters het aantal gewonnen en verloren zaken zal zijn.

Beste Officieren, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Als je geen risico's neemt, dan bereik je nooit het doel waartoe je ingezworen bent: Het zo goed mogelijk handhaven van de rechtsorde. Gebruik de opsporingsmethoden die je ter hand staan. Want ik kan me niet voorstellen dat bij ieder beeld dat op TV getoond wordt, een heksenjacht ontstaat zoals toen in Eindhoven. Dat is gewoon niet logisch. Bescherm de burger en de ondernemer. Gebruik die beelden die je ter beschikking heeft en dan lossen we zaken op. Zo simpel is het. Ik kan het niet beeldender uitdrukken dan dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten