Totaal aantal pageviews

woensdag 15 februari 2012

boa's

Minister Opstelten lanceerde gisteren het plan om BOA's in te zetten tegen winkeldiefstal, zo kopten de media. Om gelijk maar even wat misverstanden recht te zetten, we hebben niet over mensen met gevederde shawls of de slangensoort, hoewel die laatste best eens effectief zou kunnen blijken te zijn. Nee, Bijzonder Opsporing Ambtenaren, zoals die in dienst van de gemeente, zouden dan een uitbreiding van hun bevoegdheden krijgen om de politie werk uit handen te nemen. Uiteraard is dit een onderdeel van een veel groter plan dat criminaliteit op een veel groter vlak aanpakt maar ook helpt te voorkomen. Laat het maar aan de media over om de zaak volledig uit zijn verband te rukken.

Wie het volledige plan wil lezen, kijke op http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/venj/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/02/13/actieplan-criminaliteit-tegen-bedrijfsleven.html

Ik bestrijd alleen het gegeven van de pers of van Opstelten, dat de politie te druk is om winkeldiefstal aan te pakken. Want winkeldiefstal is al jaren volkssport nummer 1, naast natuurlijk kankeren op elkaar, het weer en de politie, maar dat terzijde. Iedereen heeft het wel eens een keer gedaan of is tenminste in de verleiding gekomen: iets jatten uit een winkel. Ik ook. Ik werkte nog niet bij de politie, en stal uit een winkel en tijdschrift met glanzende foto's van....straaljagers en tanks. Kun je nagaan waar toen mijn prioriteiten lagen !

Dat gegeven los je alleen op door winkeldieven aan te pakken. Als je nu gepakt wordt voor winkeldiefstal, kost je dat als first offender 150 euro en dat loopt alleen maar op naarmate je vaker gepakt wordt. Daarnaast kan een winkelier een civiel traject starten om een schadeclaim in te dienen voor de tijd die hij aan de winkeldief kwijt is en niet effectief kan ondernemen. Die schadeclaim bedraagt standaard 151 euro.

Maar winkeldieven pakken doe je allereerst door ze aan te houden en vervolgens aangifte te doen. En daar faalt het nogal eens. Want winkeliers denken dan dat ze tweeënhalf uur op het politiebureau moeten zitten terwijl de dief zo weer buiten staat. Welnu, even een paar misverstanden wegnemen.

- De winkelier hoeft niet mee naar het politiebureau, maar kan op de site www.hbd.nl  een Landelijk erkend aangifteformulier downloaden, invullen en overhandigen aan de politie. Op diezelfde site kan de winkelier een ontzeggingsformulier downloaden waarmee hij de dief vaak voor een jaar de toegang tot de winkel ontzegt.
- De winkeldief kan in eerste aanleg 6 uur worden vastgehouden terwijl de politie het onderzoek uitvoert. Daarna kan deze tijd verlengd worden met 3x24 uur. In die tijd kijkt de politie camerabeelden uit, verhoort getuigen, verhoort de verdachte etc.
- De winkeldief wordt aangemeld bij ZSM, een project van de rechtbank, reclassering en politie. De zaak wordt besproken en de Officier van Justitie kan direct - zonder tussenkomst van een rechter- een straf opleggen. Dit kan en boete zijn, een taakstraf of een oproeping voor een zitting. De verdachte kan de boete direct pinnen op het politiebureau. Hij verlaat het politiebureau dus óf armer óf met een dagvaarding op zak. Gedrag heeft consequenties.

Al met al heeft de winkelier er dus weinig werk aan. Dat zou dus geen reden moeten zijn om de politie niet in te schakelen. Maar ik hoor nogal eens achteraf dat winkeldieven zijn heengezonden met een "foei!" en een "niet meer doen" en dat werkt niet. Daar gaat geen afschrikwekkende werking vanuit.

In onze gemeente zijn de BOA's net ontslagen, dus komt het werk sowieso bij ons terecht. En in gemeentes die wel BOA's hebben, zal de procedure hetzelfde zijn, dus dat verandert voor de winkeliers niks. In de grote steden zijn winkeldiefstallen de orde van de dag. En de politie is daar heel druk mee. Dat hoort gewoon bij het werk. In mijn gemeente horen we bijna nooit iets over winkeldiefstal en ik kan me niet voorstellen dat er nooit iets gestolen wordt. Dus ik hoop, dat de aangiftebereidheid bij de ondernemers omhoog gaat. Wij komen altijd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten