Totaal aantal pageviews

dinsdag 21 februari 2012

Te veel werk

De politie overtreedt stelselmatig de bepalingen uit de Arbeidstijdenwet. Dat is de wet die regelt hoe lang iedereen in Nederland maximaal mag werken en hoeveel rust hij of zij dient te krijgen. Zoals alle wetten een theoretisch geheel dat zich maar moeilijk laat toepassen op beroepen waarbij economische belangen in het geding zijn. Overtredingen van vrachtwagenchauffeurs zijn hier een goed voorbeeld van. Als zij zich aan de wet zouden houden, zou het heel druk worden op parkeerplaatsen in een straal van 50 km rondom de bloemenveilingen en distributiecentra, want 12 uur is net niet genoeg om een rit naar Duitsland of Frankrijk te maken en terug te keren voor een nieuwe ronde. Reden dus dat planners en bedrijven soms willens en wetens hun chauffeurs pushen om toch maar door te rijden. Want er moet wel brood op de plank komen. Maar ook op niet economische beroepen zoals de politie laat deze wet zich moeilijk toepassen. Hoewel, niet-economisch? Als we, zoals vorig jaar, ineens een miljoen boetes minder schrijven, heeft dat wel degelijk gevolg voor de economie, maar dat terzijde.

Het planningsprogramma dat tegenwoordig gebruikt wordt, is helemaal ATW-proof. Het staat geen vooraf ingevoerde overtredingen toe. En het regelt de rust die mensen zoals ik tussen twee diensten moet hebben. Maar politiewerk is weerbarstig. Er gebeurt altijd wel iets. En nog iets. En voor je het weet zit je in de overuren. En de politie kent niet alleen overuren, maar ook meeruren. Dat zijn uren die agenten zelf extra draaien om het werk af te krijgen, zonder dat daar de noodzaak voor is. Zoals de wijkagent die een paar uurtjes langer draait om een vergadering in zijn wijk bij te kunnen wonen, of een rechercheur die zich het schompes werkt om dat dossier af te krijgen en dus even doortikt. En die meeruren kunnen in tijd teruggenomen worden, als die tijd er tenminste is. Dat resulteert erin dat in december een aantal collega's gedwongen hun uren moeten opmaken omdat er anders verlofstuwmeren ontstaan.

Geen wonder dat er bij de collega's en de leiding soms de roep ontstaat over het afschaffen van de ATW bij de politie. Zodat we wat meer werk kunnen verzetten. Zodat we voldoende personeel bij elkaar kunnen krijgen om een bepaalde klus kunnen klaren. Geen wonder dat er collega's zijn die net een nieuwe blackberry hebben ontvangen en die thuis gebruiken voor het beantwoorden van mailtjes, en het verantwoorden van de gewerkte uren. Dat scheelt op het bureau toch gauw weer een uurtje waarin je andere dingen kunt doen. Mijn vrouw zou me wat aandoen als ze zag dat ik dat soort dingen thuis deed, dus ik onthoud me ervan, maar ze zijn er.

Minister Opstelten ziet die ontwikkelingen ook. Niet dat van mijn vrouw, maar van de ATW. Dus heeft hij in de nieuwe CAO-voorstellen op laten nemen dat er een aparte regeling moet komen als het gaat om werk- en rusttijden voor de politie. En dat er, in plaats van 26 vrije zondagen per jaar, nog maar 13 vrije zondagen komen. De politiebonden komen daar tegen in opstand. Zij willen namelijk een hogere onregelmatigheidsvergoeding voor de gewerkte avond- en nachturen en willen voldoende rust voor een redelijk sociaal leven. En die eisen botsen. Dus de onderhandelingen duren en duren maar.

Ik weet eerlijk waar niet wat het beste is. Meer werken? Anders werken? Meer collega's erbij? Wie gaat dat betalen, zoete lieve Gerritje? Ik ben best bereid meer te werken per dag, als me dat aan de andere kant een paar vrije dagen méér oplevert. Of als de onregelmatigheidsvergoeding ingaat om 19.00 uur, in plaats van 22.00 uur nu. En dat de vergoeding voor het weekend een verschil kent tussen dag en nacht, iets wat nu niet het geval is.

Soms is het maar goed dat er vakbonden zijn. Heb ik dat hardop gezegd?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten