Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 januari 2013

Kattekwaad

Hoewel het artikel in de nieuwe politiewet 2013 een plaatsje is opgeschoven, is de inhoud en de strekking nog steeds hetzelfde: De politie heeft tot taak in overeenkomst met de geldende rechtsregels en in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag te zorgen voor handhaving van de rechtsorde en hulp verlenen aan hen die dat behoeven. Goed he? Ik hoefde het niet eens op te zoeken, als teken dat er toch nog iets is blijven hangen van al die rechts- en wetskennis die ik 13 jaar geleden op de Boskamp leerde - meestal nadat we eerst een uur in het zwembad hadden gelegen en dus helemaal groggy waren.

Als je dat dan leest, dan is het eerste wat bepaald niet bij je opkomt, het vele werk dat de politie aan de winterse weersomstandigheden heeft. Natuurlijk, er waren wat aanrijdingen van de week, maar eigenlijk verrassend weinig vergeleken met vorige winters. Zouden de Nederlandse automobilisten dan toch langzaam aan het leren zijn? Oké, er was wat meer file en de spoorwegen waren weer niet in staat om alle treinen in beweging te houden. ook zoiets, in landen waar het véél strenger vriest lachen ze daarom. Canada en Zwitserland zijn de eerste die me te binnen willen schieten. En er is een vaarverbod afgekondigd voor plassen en kanalen, maar hoe moet ik dat in 's hemelsnaam gaan handhaven als ik er zelf ook niet mag varen? Vanaf de kant roepen dat ze moeten stoppen heeft over het algemeen niet veel effect.

Nee, de bulk van het werk zit hem in de meldingen van 'sneeuwbalgooiende jeugd'. Je zou verwachten dat mensen dat soort kattenkwaad met een glimlach afdeden, maar nee. We zijn allang onze eigen jeugd vergeten waarin we zelf net zo hard sneeuwballen naar alles en iedereen gooiden. En in de zomer was belletje trekken of vragen om oud papier ( heb ik niet. Oh nee, nou, dan nu wel! En dan lag de hele gang vol) favoriet. Niet leuk als het je overkwam, maar ik betwijfel of de politie gebeld werd en als dat wel gebeurde, werd er ingepraat op de melder over leven en laten leven. Er ging in ieder geval geen surveillanceauto naar toe. Nu wel. Stel je toch eens voor zeg, dat ze zo maar ongestraft je huis met sneeuwballen konden bekogelen en daarmee wegkwamen. De rechtstaat is ernstig geschokt! Minister Opstelten belooft een KEIHARDE aanpak en verhoogt de boetes voor sneeuwballengooien en het verkeer met 300 %.

Ik had een tweet hierover gepost en de reacties waren gemengd. Ja, maar, zei iedereen, als er nou steentjes in zitten? Als er nou naar voorbijrijdende auto's gegooid wordt? als mijn ruiten nou kapot gaan?

Dan heb je het alweer over iets heel anders. Iemand die een steentje in de sneeuwbal rolt, doet dat met de intentie om iets te vernielen. Dat is geen onschuldig vermaak meer. Sneeuwballen gooien naar voorbijrijdende auto's kan gevaarlijk zijn, vanwege de onverwachte reactie van de bestuurder met alle mogelijke gevolgen van iedereen. Maar sneeuwbal gooien op zich? Kom op mensen, laten we de dingen wel in het juiste perspectief blijven zien.

Morgen gaat het weer sneeuwen. De wereld is zo mooi als er een witte deken ligt over het land. Geniet er met volle teugen van! Ik zou liever willen schaatsen, maar dat is persoonlijk. Gooi gerust een sneeuwbal. Een facebook oproep afgelopen week om een massaal sneeuwballengevecht uit te lokken was alleen maar leuk en er kwam geen wanklank van! Zo kan het dus ook.We zijn allemaal jong geweest....

1 opmerking: