Totaal aantal pageviews

woensdag 23 januari 2013

Zinloos...

Het kan u niet ontgaan zijn, de afgelopen dagen, tenzij u in een grot op de noordpool leeft ( maar dan leest u deze blog ook niet) : Een jongeman is in Eindhoven fors in elkaar getrapt door acht andere jongens. Alles staat op camera. De politie heeft de bewakingsbeelden naar buiten gebracht. En Nederland staat op zijn achterste benen. Het zoveelste voorbeeld van zinloos geweld.

Op mijn officiële twitteraccount kreeg ik de vraag, of de straffen voor dit soort delicten niet omhoog konden, teneinde dit soort uitwassen te voorkomen. Ik heb terug geantwoord dat je de straffen niet kunt blijven verhogen, en trouwens, de straffen zijn al fors. Voor openlijke geweldpleging - mishandeling of vernieling gepleegd door meerdere verdachten -  staat een maximale straf van zes jaar indien er enig letsel ontstaat, negen jaar bij zwaar lichamelijk letsel ( als het slachtoffer meer dan zes weken niet zijn normale bezigheden kan uitoefenen) en 12 jaar indien er een dodelijk slachtoffer valt, plus een geldboete uit de vierde ( 19.500 euro) of de vijfde (78.000 euro) categorie. En daar komen dan nog kosten bij aan het slachtoffer voor medische verpleging, gederfde inkomsten et cetera.

De rechter heeft het laatste woord hierover. En aangezien de wet wel een maximale straf kent, maar geen minimale straf ( iets waar de politiek zich een paar jaar geleden erg druk over maakte maar waar je nu niemand meer over hoort) kan de rechter zelf kiezen welke straf hij of zij oplegt. Zonder zich iets aan te hoeven trekken van de publieke verontwaardiging, politieke druk of andere invloeden van buitenaf. Het is het systeem waar we met zijn allen voor gekozen hebben en we moeten het ermee doen, totdat we iets nieuws bedenken. Zo simpel is het.

Ik was trouwens vrij cynisch toen ik hoorde over de verontwaardiging. Ik vroeg me af hoelang het zou duren voordat er weer een stille tocht gehouden zou worden. Gelukkig was het slachtoffer niet overleden, dus dat was nogal zinloos(...) , maar we hebben kennelijk niks geleerd van het vorige grote geweldsincident dat Nederland schokte.

Nu heeft het O.M. nog geen uur geleden een bericht wereldkundig gemaakt, dat Nederlanders niet voor eigen rechter moeten gaan spelen en de vervolging aan de rechter en het OM over moeten laten. Ze refereren hier aan de zoektocht die vele gebruikers via sociale media hebben opgestart en binnen no-time de identiteit van de verdachten hebben achterhaald en deze op internet hebben gepost. En wat er ook wordt beweerd, de opsporing door de politie op het internet staat- nou, nog niet eens in de kinderschoenen, maar vér daaronder. Als er een grote zaak is, met kinderporno of vastgoedfraude, dan wordt er een heel blik internetrechercheurs opengetrokken, maar bij zoiets als dit? Je mag van geluk spreken als er vier weken na de aangifte een gelukkige wordt gekozen bij een wijkteam - dus een gewone man in blauw, geen rechercheur - die de zaak mag draaien. Tussen alle noodhulpdiensten door. En je mag al helemaal van geluk spreken als diezelfde gewone diender na een week of acht een getuige heeft weten te vinden of de identiteit van één van de daders heeft weten te achterhalen. Dat is de simpele realiteit. Dus ik zeg, dat de verontwaardiging en de daaraan gekoppelde zoektocht een zegen is voor de opsporing. We wilden de burger toch meer betrekken bij de opsporing, bij het verhogen van de veiligheidsgevoelens? Nou dan!

Natuurlijk heeft het OM van haar kant dan wel weer gelijk, als ze stelt, dat het daartoe beperkt moet blijven. We willen immers geen lynchpartijen, geen bedreigingen op het internet, geen brandende kruisen en witte kappen en geen pek en veren, maar is het zo erg als de identiteit van de verdachten bekend wordt op het internet? Als dat niet gebeurd was, hadden ze zich echt niet gemeld bij de politie. Dat is een ding wat zeker is. De bescherming van de rechten van een verdachte is de laatste jaren toch al de pan uit gerezen, terwijl de rechten van het slachtoffer nogal eens vergeten werden. En de advocaten maar jammeren...

Nee, de oproep van het OM is in mijn ogen geheel zinloos. Kennelijk maakt de bevolking van Nederland zelf uit waar ze zich druk om maakt. En dan gaan we er ineens allemaal voor.

De twitteraar vroeg trouwens ook wat we nog meer tegen deze uitwassen konden doen. Dat is redelijk simpel: Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. De politie heeft een app ontwikkeld, waarmee je niet alleen filmpjes kunt opnemen maar ook direct kunt doormailen aan de Nationale Politie. Die dan zorgt dat het juiste onderzoeksteam de beelden krijgt. Je kunt je melden als getuige. Vertel wat je gezien, gehoord en gevoeld hebt. Ook daardoor laat je je verontwaardiging  blijken. Je laat zien dat dit niet door de beugel kan. En je kunt natuurlijk altijd zelf ingrijpen. Mits je jezelf niet laat meeslepen door het geweld, want vuur met vuur bestrijden is leuk voor de brandweer, maar in dit geval niet bepaald productief. Ik snap dat de meeste mensen daarin aarzelen. Maar toch: alarmeer via 112, maak beelden van de verdachte, zorg voor het slachtoffer en vertel aan de politie wat je er van weet. Dat is de beste hulp die we ons kunnen wensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten