Totaal aantal pageviews

woensdag 6 februari 2013

van vollenhove op stelten?

Minister Opstelten, een man die niet bekend staat om zijn humor liet gisteren toch twee sneren los op het journaal. dit natuurlijk naar aanleiding van het plan van de raad voor veiligheid, voorgezeten door mr. Pieter van Vollenhoven. Opstelten zei zoiets als "Normaal gesproken luister ik altijd naar de adviezen van van Vollenhoven, vandaar dat ik dat nu niet doe" en "de volgende keer dat ik van plan ben de boetes te verhogen, ga ik eerst wel eens even met de politie praten". Hij bedoelde het ongetwijfeld grappig en als bliksemafleider, maar een goed verstaander had genoeg aan die opmerkingen.

Iedereen heeft het gelezen en afgekraakt. Van Vollenhoven vond dat een agent op straat zelf de hoogte van de boetes zou moeten kunnen bepalen, aan de hand van drie categorieën bedragen per overtreding al naar gelang de ernst van de overtreding. Bijvoorbeeld: ik zie een automobilist door het rood rijden. Het is midden in de nacht en er is geen verkeer. Dat kost hem dan 80 euro. Begaat hij diezelfde overtreding tijdens de spits, dan kost hem dat 250 euro vanwege de gevaarszetting en er is nog een tussentarief. Een onwerkbaar plan, maar wel voortgekomen uit het veelgehoorde bezwaar van de politie dat de boetebedragen soms absurd hoog zijn en veel agenten twijfelen door die hoge bedragen om boetes uit te schrijven. Dat is dan gelijk de tweede sneer van Opstelten. Een goeie maand geleden liet een districtschef in Zeeland hetzelfde geluid horen en Opstelten was er als de kippen bij om te laten weten dat de politie vooral de mond moest houden en boetes uitschrijven in plaats van ze te bekritiseren.

De boetebedragen zijn hoog, zeker in vergelijking met de landen om ons heen. In Duitsland kun je gerust een snelheidsovertreding maken en niet meer dan een paar tientjes kwijt zijn. Hier kost 15 km per uur te hard zo maar 100 euro. En het veelgehoorde geluid is dat de bedragen niet meer in verhouding staan tot de ernst van het feit. Ikzelf heb er niet zoveel problemen mee.

Nee, als het gaat om boetes uitschrijven gaat, heeft de agent alle tools die hij nodig heeft. Het heet met een netjes woord discretionaire bevoegdheid. Een agent op straat mag zelf weten of hij een waarschuwing geeft of een boete uitschrijft. Bij meerdere overtredingen mag de agent zelf weten of hij voor al die overtredingen een boete uitschrijft, of slechts voor een paar. Met een maximum van drie boetes per overtreder. Zijn er meerdere feiten, dan kan de overtreder ook nog opgegeven worden voor een cursus EMG, ofwel Educatieve Maatregel Gedrag. Deze cursus kost 954 euro, vooraf te betalen.

Nee, er is niet voor niets een scheiding tussen de machten aangebracht. U weet wel, de wetgevende macht, de rechterlijke macht en de uitvoerende macht. De Trias Politica van Montesqieu? Klinkt niet bekend? Het is er in ieder geval op gebaseerd dat de machten ieder een afgescheiden gebied hebben en zich niet met elkaar bemoeien. De politie dient zich dus bij de uitvoering van de wet te houden en niet met het opstellen of het vrijelijk interpreteren ervan.

Natuurlijk is politiek niet altijd om te lachen. Maar nu kon ik een gniffel even niet onderdrukken. Ik zie Opstelten al handenwringend naar de politie toekomen zeg. `mannen, ik denk erover om de boetebedragen binnenkort te verhogen, met 6 %. Kunnen jullie tere zieltjes dat aan, of moet er dan eerst weer een cursus voor komen?

Ik zie een koehandeltje aankomen......zoals gebruikelijk is in de politiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten