Totaal aantal pageviews

donderdag 21 maart 2013

Afbreuk doen aan inbraakrisico

Het aantal inbraken in woningen is weer gestaag aan het stijgen. Dat bericht staat al enige weken in verschillende vormen in de krant. Tijdens iedere dienst horen we de oproepen van de meldkamer. "wilt u gaan naar...voor een opname inbraak woning". En daar gaan we weer. Een hoop schade aan de woning. Alles overhoop gehaald. Een paar spullen weg, meestal sieraden met ook nog eens een hoge emotionele waarde. En als wij weg gaan laten, ondanks alle goede bedoelingen, mensen met een onveilig gevoel achter. Niet door de schade en de vermiste spullen. De schade wordt wel weer vergoed en de spullen is jammer, maar dat zijn 'maar' spullen. Nee, het idee dat een vreemde je huis ins binnengedrongen en dat dat weer zou kunnen gebeuren, maakt je eens zo veilige huis niet zo veilig en vertrouwd meer.

De politie doet er veel, zo niet alles aan om het inbraakrisico terug te brengen. We surveilleren veel, zowel in burger als in uniform. We voeren, samen met de gemeente en het rijk, voorlichtingscampagnes. We maken gebruik van ex-inbrekers die eerst door de wijk heenlopen om 'gemakkelijke woningen' te signaleren en 's avonds op een wijkbijeenkomst aan bewoners vertellen hoe zij binnen hadden kunnen komen. We doen buurtonderzoeken en promoten burgerparticipatie. En desondanks worden er maar heel weinig inbrekers aangehouden.

War zit hem dat dan in? Er bestaan een aantal misverstanden rondom woninginbraken. Bijvoorbeeld dat deze altijd 's nachts gebeuren. Ik kan u vertellen: dat is allang niet meer zo. De meeste woninginbraken vinden plaats op de dag of in de vroege avond. Een heel simpel voorbeeld. Een inbreker wil niet betrapt worden. Als je 's nachts langs een woning loopt en alles is donker, is de kans groot dat de bewoners in diepe rust liggen. Als je 's avonds langs diezelfde donkere woning loopt, zijn mensen weg naar een sportclub, een vereniging, een vergadering of familie. En is de kans op ontdekking dus veel kleiner. Ander misverstand is dat je niks kunt doen om inbrekers buiten te houden, want 'als ze binnen willen komen, doen ze dat toch wel' . Inbrekers zijn in wezen luie mensen ( anders hadden ze wel een betaalde baan genomen) en wegen terdege de kans en mogelijkheid af. En als u een degelijke inbraakbeveiliging hebt, de achtertuin verlicht en goed hang- en sluitwerk, dan kiezen ze een andere woning uit.

Doordat de meeste woninginbraken overdag en 's avonds plaatsvinden, is de kans groot dat u wel eens een inbreker heeft zien lopen. Helaas hebben ze niet allemaal een knalgeel colbertje aan en paars, lang haar, dus directe herkenning is niet altijd mogelijk, maar toch. Dat komt omdat een inbreker eerst de wijk verkent. Kijkt waar hij gemakkelijk binnen komt. Kijkt waar er mensen thuis zijn en waar niet. En dan volgt er misschien nog een ontboezeming: met name jonge, beginnende inbrekers breken in in een straal van 500 meter van hun eigen woning. Daardoor vallen ze meestal ook niet op, omdat het jongens ( er zijn maar weinig vrouwelijke inbrekers) zijn die u misschien wel eens gezien hebt en dus niet 'vreemd'aandoen. En als laatste: wij zijn een volkje van enerzijds blind vertrouwen en anderzijds 'het is onze zaak niet'. Zien we iemand lopen met een ladder op zijn nek? Dat is zeker de glazenwasser. Zien we iemand met een pakketje de tuin ingaan? Die zal daar wel horen. Stan er mensen op het dak van de buren? Die laten zeker hun schoorsteen vegen. Het klinkt dom, maar zo denken de meeste mensen wel. We zijn eenvoudig niet in staat om enigszins wantrouwend te zijn naar wat we zien.

Maar de politie heeft uw hulp hard nodig. En er zijn dingen die u gemakkelijk kunt doen, zonder al te veel moeite en risico.

Wordt lid van Burgernet! U bent dan een paar extra ogen voor verdachte situaties. Kijk goed rond als u buiten bent en denk niet bij abnormale situaties te gauw 'het zal wel goed zijn'. Bel 112 bij verdachte situaties! Beter 10 keer te veel gebeld dan 1 keer te weinig. Laat uw hond uit in de wijk en kijk goed rond. Maar ook: als u overdag rondloopt en u ziet een pakketje in de bosjes liggen, of u ziet iemand een pakket in een kliko doen die niet van hem is, bel ons ook. Want inbrekers verstoppen of begraven vaak hun buit en halen die later pas op. Dan kan de politie, als ze in de buurt van een inbraak worden aangetroffen, wel controleren, maar als ze geen buit of gereedschap bij zich hebben, hebben wij niet voldoende bewijs om tot aanhouding over te gaan. Ziet u mensen in de buurt die zich verdachte gedragen of die duidelijk niet thuis horen in de buurt, laat het ons weten.

Met zijn allen kunnen we inbraken een halt toeroepen. Het is een andere manier van kijken naar woningen en uw buurt, maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. Een veilige buurt en geen inbraken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten