Totaal aantal pageviews

dinsdag 12 maart 2013

Het is je gegund....

Vandaag heb ik een deel van de dag doorgebracht met vergunningsadviezen opstellen. Dat zit zo: veel gemeentes willen zichzelf op de kaart zetten en leuke dingen voor hun burgers organiseren en in de staart daarvan ook nog wat toeristen lokken. En veel organisaties, clubs en verenigingen willen hetzelfde en eigenlijk om hetzelfde doel: naamsbekendheid en de kas te spekken.

Maar het is tegenwoordig niet zo makkelijk meer als pakweg 20 jaar geleden, toen een winkeliersvereniging simpelweg kon besluiten en braderie te organiseren en dat af kon doen met een belletje naar het lokale bestuur en de plaatselijke koddebeiers. Nee, nu moet iedereen er zijn plasje over doen en er iets van vinden. Dit om de reden dat als er onverhoopt iets fout zou gaan, de instanties hun handen ten hemel kunne heffen en kunne  zeggen:hee, jammer, maar wij hebben iets anders geadviseerd en jullie hebben je daar niet aan gehouden.

Als een persoon of een vereniging dus iets wil organiseren dient ze een vergunning aan te vragen bij de gemeente. De gemeente wint vervolgens advies in bij instanties als de Politie en de Brandweer. Die stellen een aantal aanvullende eisen, elk op hun eigen vakgebied. De gemeente kan ervoor kiezen die over te nemen in hun vergunningsbesluit en voila, daar heeft de vereniging zich maar aan te houden.

Dus vandaag heb ik adviezen opgesteld voor een fakkeloptocht tegen discriminatie, een hardloopwedstrijd en het verlaten van het sluitingstijdstip van een handbalvereniging die een feestje gaat geven. Dat klinkt allemaal niet bepaald zwaarwichtig en dat is het ook niet echt. Maar ik doe ze ook voor meerdaagse festivals, voor grote evenementen, kermissen, circussen enzovoorts. En dan komt er wel wat meer bij kijken. Circussen bijvoorbeeld, staan de laatste aantal jaren negatief in het nieuws vanwege de toenemende aversie tegen wilde circusdieren. Dat trekt actiegroepen aan en circusmensen hebben zichzelf nogal eens overenthousiast verdedigd tegen deze beroepswerkelozen met een - in hun ogen - nobel doel. Kermissen zijn altijd al dé plaats geweest om oude vetes uit te vechten en nieuwe te beginnen. Het is dan ook wel handig als de exploitant op bevel van de politie de muziek uit zet en de verlichting aan, zodat we onszelf kunnen zien en horen als er iets gebeurt.

Al met al vereist dat dus kennis van zaken. Wat zijn de risico's als er op dat tijdstip op die plaats een groot aantal mensen samenkomen? Wat gaan ze er doen? Wordt er alcohol geschonken? Wie heeft de verantwoordelijkheid?

En natuurlijk komt de politie controleren tijdens het evenement. Dat klinkt een beetje raar, want de gemeente geeft de vergunning af en je zou dus denken dat de gemeente ook controleert of de vergunning nageleefd wordt. Maar het is natuurlijk veel handiger om dat aan een organisatie over te laten die tóch 24 uur per dag aanwezig is en waar de meeste mensen ook nog wel naar luisteren- als ze nog niet al te dronken zijn. En als dan geconstateerd wordt dat men zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houdt dan kan de politie....helemaal niks! Want dat ligt op het terrein van bestuurlijke bevoegdheden en die heeft de politie helemaal niet. Dus behalve een stukje rapportage naar de gemeente toe, kan de politie slechts in grote calamiteiten de burgemeester waarschuwen, die maatregelen kan nemen.

Al met al is het een rare mengelmoes van bevoegdheden, maar vooral ook een belangenconflict. In het gehele district West-Utrecht had ons wijkteam het meeste aantal evenementen dat politie-inzet vereiste. Want het is helaas een voldongen feit: we zijn in Nederland niet volwassen genoeg om een feestje te vieren zonder dat het op de één of andere manier een puinhoop wordt. En dus moet er extra politie bij komen, die niet ergens anders ingezet kan worden. Politie, die geen boeven kan vangen (ook al is dat het eerste wat de vechtersbazen en dronkenlappen roepen als wij ze aanspreken) . Politie die geen verkeerstoezicht kan uitoefenen ( dat vindt de minister niet leuk, want dus geen boetes en geen geld). Politie die...nou ja, u snapt het plaatje, maar de laatste van dat rijtje is: Politie die niet af en toe thuis kan zijn om de batterijen op te laden, iets wat af en toe ook moet gebeuren. Want die feestjes: ze zijn u gegund, maar gun ons ook de kans om ons werk te doen en af en toe vrij te zijn zonder dat het direct een puinhoop wordt. dat is toch ook een gezamenlijk belang?

1 opmerking:

  1. ook ik wou jaren geleden iets gedaan krijgen , en even de politie ingelicht , het antwoord was of ik maar eerst even een bepaald geldbedrag over wou maken voor het onderwerp in behandeling wordt genomen , in samenhang met het gewenste heb ik maar niets meer van me laten horen , zie je het voor je de beslissers kopen van de centen een grote taart en weet ik wat al niet meer en dan volgt het oordeel

    BeantwoordenVerwijderen