Totaal aantal pageviews

donderdag 14 maart 2013

Pure sabotage

Het was het eerste wat me te binnen schoot toen ik gisteren het bericht op het NOS journaal zag ( ik probeer alle laatste uitzendtijd van Sacha de Boer mee te pikken) over een man die aangehouden was omdat hij ambulances onklaar had gemakt. Hij had onder andere benzine in de dieseltank gegoten om ze onklaar te maken. En de wereld werd wéér een stukje gekker.

Sabotage - een term uit de 19e eeuw - wordt vaak geassocieerd met de Tweede Wereldoorlog waarin verzetsgroepen in Nederland, België en Frankrijk de vijand ontwrichtten door rails en telefoonpalen op te blazen, distributiekantoren te overvallen en de vijandelijke propaganda te ontzenuwen. Wikipedia stelt dat sabotage, in tegenstelling tot een terroristische daad, niet bedoeld is om onschuldige slachtoffers te maken, maar dat het wel een gevolg kan zijn. Kennelijk is het in oorlogstijd  makkelijk uit te maken wie 'schuldig' is en wie niet, maar dat zijn dan ook andere tijden. Maar zelfs in díe tijd stond het rode kruis garant voor neutraliteit. Medewerkers en gebouwen van die organisatie mochten niet aangevallen worden, want zij verzorgden soldaten en burgers van alle nationaliteiten en overtuigingen.

Wat bezielt iemand in 's hemelsnaam om een ambulance, die de eerste opvang is als er iets gruwelijk mis dreigt te gaan, onklaar te maken? Mijn collega's hebben vorige week een melding gehad van een reanimatie van een klein kindje, die dreigde te stikken. Ze hebben de eerste reanimatiehandelingen gedaan, maar het was de ambulance die uiteindelijk de luchtweg vrij wist te maken. Wat nou als die ambulance door zo'n idiote actie niet had kunnen rijden?

Een aantal jaren geleden was er ook zo'n hype om politieauto's die bij het bureau geparkeerd stonden, in brand te steken. Ik weet niet meer of er mensen daarvoor zijn aangehouden, maar het is bij een aantal bureaus gebeurd. Gewoon, omdat het kon. Want een duidelijk motief is niet gevonden. Het gebeurt nogal eens dat de auto's, als wij even een rondje lopen of even binnen zitten voor het broodnodige papierwerk, dat de auto's bekrast, besmeurd of anderszins vernield worden. Banden lekgestoken worden. Spiegels afgetrapt worden. En waarom? Omdat de lieve jeugd een boete heeft gekregen voor iets wat niet mocht? Omdat het dronken uitgaanspubliek toevallig langsliep en nog naar iets leuk zocht om de avond af te sluiten? Wie het weet mag het zeggen.

En voor dat er een nieuwe politieauto beschikbaar is vloeit er heel wat water naar de zee. Er zijn namelijk geen vervangende auto's die ergens op een centraal punt klaar staan om bij schadegevallen tijdelijk ergens in te zetten. Een aantal jaren geleden, toe de korpsen nog hun eigen automerk konden kiezen, had een lokale Ford garage een leenauto in politiekleuren laten spuiten, compleet met uitrusting, blauwe lampen en mobilofoon, zodat die ingezet kon worden als de eigen auto's gerepareerd moesten worden. De hogere legerleiding echter, keurde dat initiatief af, want stel je voor dat een bedrijf een politieauto had rondrijden! Dat riekte naar merkvervalsing.

Ik hoop dat de persoon die in aangehouden voor de ambulances geestesziek is. Want het alternatief zou zijn dat het een bedoelde actie is. En daar kun je als weldenkend mens toch niet bij met je verstand?

2 opmerkingen:

  1. Saskia van den Bor15 maart 2013 om 03:21

    Ongelooflijk dat iemand er lol aan beleeft om juist een ambulance te saboteren. Wat van een ander is, daar blijf je gewoon vanaf.

    Ambulances, politie-auto's, brandweerwagens zijn juist van en vóór de gehele samenleving. Dat betekent dat we er allemaal voorzichtig mee moeten willen omgaan, er zuinig op zijn en dus ook heel duidelijk maken dat zo'n actie dus echt niet kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zie , hoor , lees , ruik , nergens meer van op

    BeantwoordenVerwijderen