Totaal aantal pageviews

zaterdag 1 juni 2013

Je moet tegen een (stroom)stootje kunnen!

Hoewel weinig andere media het bericht oppikten, wist 1vandaag gisteren te melden dat minister Opstelten de Nationale Politie allemaal wil uitrusten met zogenaamde tasers (zo genoemd naar de eerste fabrikant) oftewel stroomstootwapens. De arrestatieteams gebruiken de tasers al langere tijd en hoewel ik er verder niets over hoor, zijn ze er nog steeds. De AT's zouden ze absoluut niet gebruiken als ze er niet tevreden over waren - die zeggenschap over hun uitrusting hebben ze.

Maar nu zou dus iedere platte pet, ruiter, biker of motorrijder met een taser uitgerust moeten worden. EN ik vraag me af: waarom? Een taser is zeker geen wondermiddel. Het heet een niet-dodelijk wapen te zijn, maar sinds de uitvinding ervan zijn er letterlijk honderden doden gevallen door het gebruik ervan. Nu weet ik wel: elke uitvinding die met een goede bedoeling is bedacht, kan door mensen misbruikt worden. Het kost minder dan 10 seconden om filmpjes te vinden op het internet van misbruik door - meestal -  agenten, meestal uit Amerika waarbij onnodig lange stroomstoten worden gegeven, meerdere malen achter elkaar.

Allereerst een paar praktische bezwaren: waar moet ik het ding laten? Aan de koppel is geen ruimte meer. Je zou de taser in de auto of motor kunnen bewaren, maar dan kun je er misschien niet snel genoeg bij in geval van nood en je

 hebt het inbraak- of diefstalrisico. Dat moeten we dus niet willen. Wat worden de voorwaarden van inzet? Voor het gebruik van het vuurwapen of de pepperspray bestaan allerlei wettelijke regels, waar iedere agent jaarlijks op afgetoetst wordt. Dat moet dan ook bedacht worden voor een taser. En wat zijn de gevaren? Als één agent een verdachte tracht onder controle te krijgen en de andere agent besluit de taser in te zetten, krijgt de eerste agent dan ook een stroomstoot? En zo ja, hoe zwaar dan?

En een vervanging voor het nieuwe vuurwapen wordt het ook niet. De beslissing voor de Walther P99Q is al gevallen en ik weet uit betrouwbare bron dat een klas van politiesurveillanten, die nu voor niveau 3 of 4 op de opleiding zitten, komende week de eerste schietlessen krijgen met het nieuwe wapen en dus als eerste - zelfs nog vóór het AT - zullen worden uitgerust met de nieuwe Walther.

Daarnaast loopt er nog een ander onderzoek naar een less-lethal weapon, de nieuwe uitschuifbare wapenstok. Daarmee is in Zwolle en Deventer geëxperimenteerd in de horeca-diensten. Ik heb nog geen ervaringen gehoord, maar de wapenstok is opgebouwd uit stalen segmenten die in elkaar schuiven en blokkeren als je hem uitschuift. Hierdoor ontstaat een knuppel van 40 of 60 cm lang, al naar gelang het model. Maar de stok veert niet mee en wanneer je verkeerd geraakt wordt, loop je de kans op serieus letsel.

Maar goed, daar zit hem dan ook de crux. Als je je gedraagt dan kom je niet in aanraking met de politie en als dat toch gebeurt, dan zou de algemene regel moeten zijn: gedraag je en doe wat je gezegd wordt. Je mag het er niet mee eens zijn, maar op dat moment is  de beslissing voor jou genomen en heb je dat maar te aanvaarden. Doe je dat niet en wordt de sfeer gewelddadig, dan kan de politie geweld gebruiken door middel van de bovengenoemde middelen.

Als ik dan toch moet kiezen, geef mij maar de wapenstok. Ten eerste omdat de huidige wapenstok allang niet meer voldoet, als dat ooit al het geval is geweest. Te kort, te slap. Daarnaast is het effect van vier dienders, die allemaal de wapenstok uit laten schuiven, een schrikeffect op een groep. Dat is een bewezen feit. En omdat je altijd gekken hebt die iets denken in de trant van : Van die taser krijg ik toch geen permanent letsel en je moet alles een keer geprobeerd hebben, dus kom maar op met die taser. En om  dat te bereiken zijn ze bereid om ver te gaan, totdat een agent zich genoodzaakt voelt de taser te gebruiken. Of erger. En geloof me: agenten gebruiken niet graag geweld. Alleen als het niet anders kan. Want ook agenten moeten tegen een stootje kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten