Totaal aantal pageviews

dinsdag 11 juni 2013

Vrij spel of niet?

Vandaag verscheen een bericht in de media waarvan ik weer typisch dacht: als mensen dit gaan geloven, dan staan we er als politie weer eens slecht op. En het bericht is niet waar, is zelfs gemakkelijk te weerleggen.

DEN HAAG - 
Winkeliers weten zich geen raad meer omdat bendes die hun zaken bestelen vrij spel hebben. De politie doet vrijwel niets met beveiligingsbeelden, waar ondernemers voor miljoenen in investeren.
  Volgens Detailhandel Nederland, de belangenbehartiger van de winkeliers, heeft diefstal gewoonweg geen prioriteit bij de politie. Daardoor zouden bendes ongestoord hun gang kunnen gaan.
„Winkeliers geven jaarlijks 400 miljoen euro uit aan preventie. Er hangen tegenwoordig hd-camera’s waar je de zweetdruppels van de daders mee kunt zien. Maar als de politie die beelden krijgt, gebeurt er niks”, zegt Jelger .

Ik werk samen met een groep vertegenwoordigers van de lokale handelsvereniging om het winkelgebied nog veiliger te maken. Daar zitten ook vertegenwoordigers van de brandweer, de gemeente en van het Bedrijfschap Detailhandel. We vergaderen iedere twee maanden over maatregelen die we moeten nemen en daarna gaan we uiteen. En worden de maatregelen gewoon uitgevoerd.

Ik heb al eerder iets gezegd over bewakingscamera's en hoe slecht de kwaliteit af en toe is. Dat wordt gelukkig rap beter, maar het is nog lang niet altijd goed genoeg voor een herkenning. Ook heb ik geschreven over het feit dat we geen computer hadden om de beelden uit te kunnen kijken. Welnu, dáár is dan tenminste verandering in gekomen. Iemand heeft 2000 euro uitgegeven om een laptop aan te schaffen die in de winkel nooit meer dan 700 euro had mogen kosten. maar ja, hè, die overheid...nooit goed geweest in slim inkopen (fyra!) Daarnaast, als de plaatselijke collega's geen herkenning kunnen doen, omdat de winkeldief misschien niet van lokale afkomst is, wordt het nog moeilijker. Korpsnet namelijk, het intranet van de politie, kan geen bewegende beelden aan. Geen flash player, geen software. Dus komen de 'stills' op korpsnet te staan en daar herken je je eigen vrouw nog niet op.

Nee, het probleem is niet dat de politie niets aan winkeldiefstal doet. We doen misschien nog niet alles wat we zouden kunnen doen en de afhandeling gaat vaak ontzettend traag - met een winkeldief zijn twee agenten soms wel zes uur bezig - maar het gebrek zit hem veel vaker in het geen aangifte of melding doen door winkeliers.

Ga maar na: in mijn dorp zijn 150 bedrijven bij de handelsvereniging aangesloten. 150 winkels in de detailhandel. Toch krijg ik hooguit tien tot twintig meldingen van winkeldiefstal per jaar binnen. Natuurlijk worden niet alle dieven op heterdaad betrapt, maar dan nog: ook aangiftes achteraf komen zelden of nooit binnen. Dan reken ik de winkelierster die zó verbouwereerd was toen twee dieven simpelweg tien dure jassen van het rek pakten en brutaal wegliepen, waardoor zij pas een uur later 112 besloot te bellen ( oh ja! de Politie) niet mee...Er zouden dus veel meer meldingen binnen moeten komen, maar die komen dus niet, Vaak gooien de ondernemers het op Geen Tijd. Want tijd is geld. Nou, dat valt heel erg mee tegenwoordig. Je kunt gewoon via internet aangifte doen dus je hoeft niet eens naar het politiebureau. Het zou nog mooier zijn als je je beelden kon uploaden naar de politie, maar misschien komt dat nog. En er is een regeling waardoor van iedere winkeldief, naast de straf die justitie hem geeft, 151 euro mag aftikken aan de winkelier als vergoeding voor de tijd, die de ondernemer kwijt was met de afhandeling van de diefstal.

Nee, dieven krijgen wat ons betreft geen vrij spel...maar het is wel een kwestie van samenwerking. Alleen staan we machteloos, maar samen kunnen we diefstal stevig verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten