Totaal aantal pageviews

maandag 12 november 2012

Horecahahaha

Het zwaartepunt van de politie-inzet ligt altijd in het weekend. Dit is van oudsher zo gegroeid, omdat er in het weekend het meeste volk op straat is. Waar veel volk is, is veel politie nodig, want hoe meer volk, hoe meer meldingen. Wij zetten in ons team vier extra mensen in in het weekend, om de horeca en de jeugd op straat in de smiezen te houden. Nou klinkt dat niet veel, vier man extra, maar op een totaal bestand van 32 man heb je het toch over een achtste van je team dat je iedere week weer wegzet voor de openbare orde. Niet dat we dan geen andere werkzaamheden doen, hoor, maar horeca is onze hoofdmoot. En er zijn veel interessanter dagen om je personeel in te zetten. Zondagnacht en maandagnacht bijvoorbeeld, dé nacht waarin de meeste grote klapper plaats vinden en er slecht twee koppeltjes politiemensen op straat zijn in een gebied zo groot als de halve provincie Utrecht. Eén middelgroot incident is genoeg om die povere inzet achter de computer te kluisteren om de formulierenbedenkers eer van hun werk te gunnen. Terwijl de misdaad ook niet gek is en gerust een valse melding eruit doet gaan, of zelfs simpele zielen opoffert zodat ze zelf een grote slag kunnen slaan. Of wat te denken van de zaterdag overdag,waarin een plaatsje dat een streekfunctie vervult, zoals het onze, een groot aantal bezoekers trekt. Statistisch gezien moeten daar een aantal rotte appelen tussen zitten, maar ook als het niet zo is, is er nog zat te doen. Maar dat doen we dus niet.

De meeste horeca met wie wij te maken hebben, werken over het algemeen goed samen met de politie. Omdat ze weten dat ze in meer of mindere mate afhankelijk zijn van ons. Hebben ze problemen met hun gasten die ze zelf niet aankunnen, dan komen wij om met zachte hand die gasten te verwijderen. En als dat niet lukt met harde hand. En de horeca heeft ons ook nodig als ze eens wat bijzonders willen organiseren, zoals een feest op het lokale plein. De politie geeft dan een advies aan de gemeente waarin een aantal voorwaarden staan die volgens ons nodig zouden moeten zijn. Het is aan de gemeente of die voorwaarden ook echt in de vergunning worden opgenomen, maar hee, als het achteraf fout loopt kunnen wij tenminste zeggen dat de politie had geadviseerd. De omgang met de meeste uitbaters is dan ook hartelijk en we doen zaken op een snelle en duidelijke manier met inachtneming van beider belangen.

Zo eens in de zoveel tijd echter, komt er een nieuwe uitbater ( meestal één uit de grote stad) die de boeren alhier wel eens een poepje zal laten ruiken. Welnu, grote stadsuitbater, poep is één ding waar ze hier alles van weten! Samenwerking met de politie echter is ver te zoeken, Meestal is het Ja zeggen en Nee doen. Of zijn ze niet gediend van inmenging buitenaf en overtreden ze alle regelgeving om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld naar binnen te harken. Met als resultaat geluidsoverlast voor de buren, wekelijkse vechtpartijen, rommel op straat, parkeeroverlast en ga zo maar door. Het zou echter de eerste keer niet zijn als de gemeente besluit zo´n kroeg via bestuursdwang een straf oplet, waarin bijvoorbeeld bepaald wordt dat de desbetreffende kroeg de eerstkomende maand om middernacht moet sluiten. En als je horecaondernemers in hun portemonnee raakt, doet dat pijn.

Afgelopen weekend waren we bij zo´n probleemkroeg. Waarin veelvuldig geschonken wordt aan jongeren die nog veel te jong zijn of aan jongeren die al veel te dronken zijn. Waar een vechtpartij de zaak aardig op stelten zette en dat, toen we daar aankwamen, bleek dat het bezoek hun auto's zodanig geparkeerd hadden dat wij er ternauwernood doorheen konden, laat staan de brandweer als er even verderop brand mocht uitbreken. En een krap half uur nadat we de boel gesust hadden(want niemand wilde-kon-durfde ergens aangifte van te doen) stonden we er weer, voor hetzelfde probleem. Een hartig gesprek met de uitbater eindigde met de belofte zijnerzijds dat hij de muziek even uit zou zetten om de raddraaiers toe te spreken. We hebben nog een kwartiertje staan wachten op de achtergrond maar de muziek is geen decibel gezakt. Dat was jammer voor hem, want de gemeente had alle klachten van omwonenden serieus genomen en had geluidsmetingen gedaan waaruit bleek dat de kroeg het dubbelen van het toegestane geluidsniveau op straat liet horen. Dat wordt een leuk gesprekje met de burgemeester, komende week.

Nee, horeca zou je bijna een grote werkgever van de politie kunnen noemen. Maar eigenlijk zou het niet zo moeten zijn. Zou iedereen rustig een biertje moeten kunnen drinken. Zodat wij ook andere zaken konden oppakken. En zo blijft er altijd iets te wensen over. Blijven ademhalen, blijven lachen. Als een boer met kiespijn.

Oh ja, ik had een tweet eruit gedaan waarin ik ouders uitnodigde om rond sluitingstijd eens te komen kijken naar de gedragingen van hun eigen kinderen. Ik heb nog niks mogen horen. Wie pakt de handschoen op?

2 opmerkingen:

  1. zo haal ik ook wel eens een brood uit de broodautomaat 24/7 en ook op tijdstippen dat de rust moet worden gerespecteerd , en dikwijls heb je ook figuren die me daar toch een herrie meevoeren , deuren smijten , radio hard , lawaai , pffffffff
    als fatsoenlijke burger kun je vandaag de dag alleen maar afknappen aan een groep die steeds groter wordt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik lees hierboven ,, op een totale bestand van 32 man ,, daar moest ik even aan denken toen ik op teletekst [11-11-2012] kon lezen dat veedieven in Afrika 32 tweeëndertig achtervolgende politieagenten in een hinderlaag hadden gedood en elf verwond met zwaar geschut , tjonge jonge mag het een onsje meer zijn

    BeantwoordenVerwijderen