Totaal aantal pageviews

donderdag 1 november 2012

Nieuwigheden

Nieuwigheden bij de politie: zo eens in de zoveel tijd komt er een golf van berichten uit diverse bronnen die het hart van menig politieman/vrouw sneller doen kloppen. Vaak gaat dat over nieuwe zaken, nieuwe uitrusting, nieuwe procedures die, het moet gezegd worden, langzamerhand steeds meer geënt zijn op vergemakkelijking van het werk. Niet meer bedacht door juristen die geen bal verstand hadden van politiewerk, maar door mensen die geluisterd hebben naar de praktijk. Hetzelfde geldt voor nieuwe uitrusting. Het lijkt erop dat er nu dingen loskomen waar we echt iets aan hebben, maar ook die nieuwe mogelijkheden openen.

Zo kijk ik wel eens met enige jaloezie naar een bureau zo'n 15 km ten zuiden van ons. Het lijkt er soms op dat alle nieuwe dingen, die voor de politie worden bedacht, dáár als eerste uitgetest worden. Soms gaat dat om kleine dingen, zoals nieuwe broeken. U heeft ze misschien al gezien, een soort van soldatenbroeken ( met van die zakken aan de zijkant; was daar niet een liedje over?) die beter geschikt zijn voor een stoeipartij of het door de slootkant lopen als het werk daarom vraagt. Maar soms ook hele ingewikkelde apparatuur. Mensen buiten de politie en met name jongeren, die digitaal zijn opgevoed, verbazen zich hier nog wel eens over, maar de politie heeft sinds kort een aantal geprepareerde fietsen die gevolgd kunnen worden met een GPS-ontvanger. Deze kunnen worden ingezet om de notoire fietsendieven te kunnen vangen. Ik hoor ze denken: nou en, dat was er toch al lang? GPS bestaat toch al 10 jaar of zo? Ook hebben we al een tijdje helmcamera's voor de bikers, en sinds kort zijn deze uitgerust met een 3G module zodat collega's op het bureau live mee kunnen kijken met wat hun collega's op straat op dat moment zien. Da's makkelijk bij evenementen om makkelijk een sfeerplaatje door te kunnen geven of om een vent, die geen ID bij zich heeft - je wilt tenslotte niet elke zonder-licht-fietser-die-geen-ID-bij-zich-heeft aanhouden, dus misschien kent iemand op het bureau hem wel. Zo lijkt het wel of zij alle leuke dingen krijgen. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ze een zeer actieve wijkchef hebben en een aantal wijkagenten die zich daar hard voor maken. Die hebben dan kennelijk geen volle bak met zaken en afspraken, denk ik wel eens kinnesinnend, maar het is waar je je hard voor wilt maken.

En zo zijn er de nieuwe auto's met een krachtiger motor; ik ben altijd verzot geweest op mijn VW transporter, maar nu sta ik toch voor een dilemma: als ik moet kiezen tussen de bus of de nieuwe touran zou ik het moeilijk krijgen. De nieuwe rijdt heerlijk en alleen dat start/stopsysteem mag er gelijk uitgehaald worden. Ook kwam er van de week bericht over het nieuwe pistool, maar daar ben ik héél voorzichtig mee, want voor je het weet...maar vooruitlopend op dat nieuwe wapen hebben we gisteren tijdens bike-IBT nieuwe procedures geoefend zoals die nu ontwikkeld worden. Ik mag daar nog niet te veel over vertellen, maar het James-Bond-gevoel was hoog! En er komt een nieuw kogelwerend vest met afzonderlijk erin te ritsen traumaplaten, die je er naar gelang van behoefte in het vest kunt ritsen. Het overhemd gaat weg en daar komt een polo'tje voor terug.

Rechtgeaarde politiemensen maken zich niet erg druk over dit soort berichten, tenminste niet uiterlijk. Ze zijn genoeg gepokt en gemazeld om te weten dat deze aken pas vrijkomen als de hogere legerleiding dat besluit. En totdat er daadwerkelijk dergelijke apparatuur op het bureau ligt, of de nieuwe kleding bezorgd wordt, geloven ze het wel ( of eigenlijk niet). Want er zijn nogal wat teleurstellingen geweest. Dus we wachten vol spanning af. Of moet ik, geheel naar de tijdgeest, zeggen: vol verwachting klopt ons hart...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten