Totaal aantal pageviews

zondag 6 november 2011

Golfbewegingen

Alles in het leven komt in golfbewegingen. U kent dat wel: het ene jaar lees je in de krant dat een glas rode wijn per dag goed is voor je lichaam, het volgende jaar komt het bericht dat je van datzelfde glas rode wijn een dodelijke ziekte kan ontwikkelen. Ik zou het niet weten, ik hou niet van wijn. Maar dat zaken weggaan en weer terugkeren is wel zeker.

Minister Opstelten is mijn held. Nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen over een man met het uiterlijk van een vriendelijke brombeer en iemand die, toen ik hem in het openbaar hoorde spreken, nauwelijks uit zijn woorden kon komen, maar toch. Want hij is de man die de Nederlandse Politie een genadeloze schop onder het luie achterste heeft gegeven. En dat was hard nodig ook! Bij het aantreden heeft hij gezegd: 1 januari 2012 is er een Nationale Politie. Wat er ook gebeurt. Regel het maar. En dus werden alle lopende programma's ter ontwikkeling ( goed of slecht) tijdelijk in de ijskast gezet. Want niemand wist nog precies welke plaats zijn korps, of zijn of haar positie zou worden als de Nationale Politie eenmaal een feit was.

Maar nu beginnen de eerste feiten langzaam door te druppelen. De politie wordt ingedeeld in 10 districten. Wij van Utrecht gaan samen met 'hullie'van Vecht en Gooistreek en Flevoland. Een korps van 6500 man. Waarbij de eenheden georganiseerd gaan worden in basisteams. Teams van tenmisnte 60 tot wel 200 man, die een groot gebied te bewaken krijgen. Voor ons betekent dat, dat we hetzelfde bewakingsgebied krijgen, zoals het was toen ik 12 jaar geleden in dit gebied kwam te werken. Golfbewegingen. Alle specialisaties, zoals milieu, zeden en wijkrecherche, die de afgelopen vijf jaar werden gecentraliseerd of werden wegbezuinigd, komen weer terug. Golfbewegingen. Als je geen zeebenen hebt, dan kun je goed misselijk worden van de golven. Heen en weer geslingerd worden tussen hoop en verwachting is niet goed voor rust op de werkvloer.

Natuurlijk gaan er ook dingen veranderen ten goede. Zo krijgen we binnenkort portofoons verstrekt op de man. Zie je wel?!? Als je maar lang genoeg bidt en preekt, dan worden je gebeden een keer verhoord. Ook zijn er 1700 smartphones besteld die aan alle agenten op straat worden verstrekt. Zodat ze daar allemaal handige dingen mee kunnen doen die tijdbesparig opleveren. Ook de app om digitaal bonnen te schrijven zit er aan te komen, als ik het artikel in Blauw mag geloven. Eind 2012 moet dat een feit zijn. Hallelujah! Papieren bonnen schrijven is zó 2010! En agenten kunnen ook meer gaan twitteren. Dat werkt, kan ik u verzekeren. Korte berichtjes versturen over wat je gaat doen, of tips meegeven als preventie, betrekt burgers bij het werk van hun wijkagent. Nou moeten ze alleen nog een cursus ontwikkelen om agenten te leren dat ze niet alles de digitale snelweg op kunnen slingeren. Zoals die wijkagent uit Utrecht die de raddraaiertjes uit zijn wijk waarschuwde voor de controle die wij hadden opgezet. Zodat ze niet in de fuik zouden lopen en weer tegen boetes aan zouden lopen. Goed voor zijn populairiteitscijfers, maar niet goed voor de bestrijding van de misdaad. Om van het bonnensaldo nog maar te zwijgen. Maar ja, sinds de afschaffing van de quota's is het aantal geschreven bonnen toch al met de helft gedaald, dus misschien is er wel een fikse golfbeweging voor ndoig om dat weer omhoog te krijgen. Anders moet de regering volgend jaar de bedragen wéér verhogen. Da's geen golfbeweging, da's een altijd maar stijgende lijn....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten