Totaal aantal pageviews

donderdag 22 december 2011

Je bent een.....

Laten we even voorop stellen: ik heb helemaal niks met voetbal. Voetbal is opium voor het volk, een spel dat meer bekend is om de uitwassen er omheen da om het spel zelf. De gebeurtenissen rondom de wedstrijd Ajax-AZ van gisterenavond laten me dan ook koud. We hebben nogal wat fanatieke Ajax-supporters in ons dorp. Logisch, als je onder de rook van Amsterdam woont. Een collega trakteerde van de week omdat hij jarig was geweest. Hij had tompouces met daarop het Ajax-logo laten maken. Er waren sommige collega's die het logootje aan de kant legden. Ik niet, ik vreet van alle walletjes!

Echter, iets anders dat afgeleid is van dat incident raakte me wel. Op de site van de telegraaf stonden binnen no-time alle bijzonderheden van de HIQ ( ofwel de Hooligan in Question), inclusief zijn voor- en achternaam, zijn woonplaats en het feit dat hij op zijn rug een grote tatoeage heeft met de lieflijke tekst: ACAB, de afkorting van Alle Cops Are Bastards, ofwel alle agenten zijn klootzakken.

Het Nederlandse wetboek van strafrecht kent niet alleen een artikel over belediging, maar ook een verzwaring als het belediging van een ambtenaar in functie betreft. Je mag een ambtenaar dus niet uitschelden op zijn werk. De hierboven genoemde tekst is dus een regelrechte belediging aan mij en de mijnen, maar hoe gaan we die overtreding doen stoppen? Want als het op een T-shirt of jas stond werd de jas in beslag genomen. In Goes leverde een verdachte dat een boete van 200 euro op of 4 dagen hechtenis. Daarbij is door de rechtbank een uitspraak gedaan, die jurisprudentie oplevert voor soortgelijke zaken.

Maar nu? Moeten we soms zijn huid afstropen? Dat gaat een beetje ver. Maar stel nu dat de rechter als maatregel kon opleggen dat de tatoeage verwijderd moet worden? Of dat tatoeage- shops het verboden werd soortgelijke teksten aan te brengen? Dat laatste zal wel niet gebeuren, want het is jouw lichaam en wat je erop wilt zetten moet je zelf maar weten. Als jij de kop van André Hazes of John de Wolff of voor mijn part Vader Abraham op je rug wilt dragen totdat de rimpels erin staan, moet je dat zelf maar weten. Maar als je weet dat de afbeelding beledigend is of aanstootgevend, dan mag je hem dus niet in het openbaar tonen.

Als verbalisant wordt je geacht de overtreding te doen stoppen. Maar ik weet niet hoe ik dit zou moeten stoppen. Los daarvan denk ik dat de HIQ sowieso al niet gezegend is met een helder denkvermogen, getuige zijn optreden. Bij hem trachten te doorgronden waarom hij dit soort tattoo's neemt, zal ook wel geen helder antwoord opleveren. "Mooi" of "Gaaf" zal wel het meest samenhangende zijn.

Oh, en dat stadionverbod? Sinds kort bestaat er in Nederland een Voetbalwet, die het voor overlastveroorzakers - niet alleen voetbalhooligans - moeilijker moet maken naar wedstrijden te gaan of naar plaatsen waar ze onrust kunnen veroorzaken. Er kan een meldingsplicht worden opgelegd. Maar het is een relatief nieuwe wet en niet iedereen weet nog precies hoe hem te gebruiken. Voor deze jongeman zou het in ieder geval een probaat middel zijn, mits hij zijn shirt aanhoudt. Anders wordt hij iedere keer aangehouden voor belediging. En de prijzen daarvoor zijn niet gering. Kun je bijvoorbeeld een hele aardige tatouage voor laten zetten. "I love COP's" bijvoorbeeld.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten