Totaal aantal pageviews

donderdag 29 december 2011

Overvallen

Ik las het bericht net op www.nu.nl, mijn startpagina thuis als ik het internet open: bewoner (66) overleden bij woningoverval is Oostzaan. De bewoners van het huis waren vastgebonden en achtergelaten door de overvallers. Voor de 66- jarige mannelijke bewoner kwam hulp te laat.

Het is een trend in crimineel Nederland, de laatste twee jaar, om woningen te overvallen. Banken zijn te goed beveiligd en vraagt gedegen voorbereiding. Daarnaast, hoeveel contant geld heeft een bank nou nog in huis? Winkels worden zich ook steeds bewuster van hun kwetsbare positie en stellen allerlei maatregelen in. Zij mikken vooral op vertraging, iets waar een overvaller gezien de tijdsdruk niet van houdt. Benzinestations? Ook daar gebeurt het gros van de betalingen elektronisch, dus is er misschien buit in natura, maar daar houdt het wel mee op. De enige die nog niet echt beveiligd zijn, zijn particuliere woningen.

Toen ik net zes maanden op straat zat ( d.w.z.) na de opleiding) werd ik voor een kwartaal bij de recherche gedetacheerd. Ik viel met mijn neus in de boter. Een veehandelaar, traditioneel een beroep waarin veel contant geld om gaat, was overvallen in zijn eigen huis. Door een combinatie van geluk en goed recherchewerk kregen we videobeelden binnen van een winkel, waar de overvallers hun benodigdheden hadden gekocht. En mocht ik met mijn kop op Opsporing Verzocht om de zaak te presenteren. En dat leidde inderdaad tot de aanhouding van de twee jongens. Allebei net 16 jaar. Dat is tegenwoordig ook al geen uitzondering meer.

In de loop der tijd hebben wij in onze regio dus nogal wat woningovervallen gehad. Het is ook een makkelijke prooi; ga maar eens na wie er allemaal de deur opendoet als er gebeld wordt, ook zonder te kijken. Je verwacht toch niet dat je gelijk een klap voor je kop krijgt en dat ze je geld komen halen? En wat ligt er nou helemaal aan geld of echt waardevolle goederen in een gemiddeld huis? Zelfs een laptop nemen ze al niet meer mee, te moeilijk om mee weg te rennen. Blijft 'alleen' geld en sieraden over. En soms is er ook sprake van gebrekkige voorbereiding van e zijde van de overvallers: pakken ze de verkeerde woning. Is al meerdere malen gebeurd. En het trauma voor de bewoners is er niet minder om. Daarnaast gaat het vaak ook nog eens om oudere mensen, die zichzelf meestal niet kunnen verweren, hoewel er bij tijd en wijle verhalen in de pers verschijnen van krasse knarren die met behulp van een stofzuigerstang of bezemsteel de overvallers de deur uit slaan. Zoals dat omaatje in Engeland, die overvallers met haar handtas van hun brommer afsloeg, toen ze poogden een juwelier te overvallen. Werelds!

En als we dan met veel gezwoeg de overvallers hebben aangehouden en ze worden veroordeeld ( ook niet altijd een gegeven) dan komt de Dienst Penitentiaire Inrichtingen, zeg maar het gevangeniswezen, om de hoek kijken. Want zij en de reclassering mikken erop dat de overvallers, vooral de jeugdigen, een tweede kans moeten kunnen krijgen. En moeten kunnen reïntegreren in de maatschappij. En daar kun je in het oog van deze instanties niet vroeg genoeg mee beginnen. Meerdere malen hebben mijn collega's en ik een verzoek op het bureau gekregen waarin om advies gevraagd wordt. Advies om de jeugdige overvaller in een half-open inrichting te plaatsen.( wat is er gebeurd met die goeie ouwe gevangenissen, waar het hek altijd dicht zat? Hoe kan een gevangenis nou half-open zijn? Dan doet iemand zijn werk toch niet goed?!?)  zodat hij in de weekenden naar huis kan. En wij mogen een advies geven, dat eerlijk gezegd meestal negatief is, vanwege de maatschappelijke onrust. Maar het blijft een advies, en Justitie is niet verplicht dat advies over te nemen, laat staan om bekend te maken wat de uiteindelijke beslissing wordt. En worden wij op straat zomaar ineens geconfronteerd met een overvaller, waarvan wij dachten dat hij vastzat. Daar wordt je als politieman toch wel een beetje door....overvallen, juist ja!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten