Totaal aantal pageviews

woensdag 27 juni 2012

Filmpje

Nou, hèhè, dat hebben we weer gehad. Dacht ik, toen ik gisteren het nieuws hoorde dat de twee agenten uit Rotterdam-Rijnmond, die figureerden in een filmpje, niet vervolgd werden. Want het geweldgebruik was als rechtmatig beoordeeld. Door mensen die ER VERSTAND VAN HADDEN.

Maar ja, dan sla je 's morgens de krant open met je slaperige kop en dan is er alweer een filmpje opgedoken met geweldgebruik door de politie, toevallig ook in Rotterdam. Hier wordt een man staande gehouden door twee politiemensen, gefouilleerd kennelijk als voorbereiding op insluiting. Hij weigert daaraan mee te werken en wordt tot de orde geroepen. en als hij niet wil luisteren krijgt hij een klap in zijn gezicht. En Groen-Links in Rotterdam wil de Onderste Steen Boven Hebben als het gaat om politie-geweld.

Zouden ze wel hebben opgelet, daar bij GroenLinks?

Mensen, wat is er gebeurd met de stelling dat je gewoon moet luisteren als de politie iets tegen je zegt en dat we het echt niet voor niets zeggen. Je kunt het er niet mee eens zijn dat je een bekeuring krijgt, of dat je aangehouden wordt ( als je de verdachten moest geloven, zijn vrijwel alle aanhoudingen ontereccht) of dat er een andere ambtshandeling op jou wordt toegepast, maar jet hebt gewoon te luisteren. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat dat een vrijbrief is voor de politie om dan maar gelijk geweld te gebruiken. Maar het is wel één van de dingen die wij mogen. De politie heeft als enige organisatie in deze maatschappij het geweldsmonopolie. En in sommige situaties helpt praten niet. Dan moeten mensen tot de orde geroepen worden.

En iedereen staat gelijk klaar met zijn oordeel. Iedereen moet er iets van vinden, tot kamerleden aan toe. Die toch al goed zijn in het oplaten van proefballonnetjes. Kunnen we er niet gewoon van uit gaan dat de politie, hoewel er best wel eens fouten gemaakt worden, niet zomaar overal er op los slaat. Bij geweldsgebruik wordt dit gemeld aan de Hulpofficier van Justitie en wordt dit schriftelijk gemeld aan de districtschef. Als die het geweld als onrechtmatig beoordeelt, dan stuurt zij - in ons geval een zij - door aan de Officier van Justitie, die dan bekijkt of er vervolging wordt ingesteld. Dat systeem staat garant voor een goede waarborging van rechtmatig geweldsgebruik.

De boodschap die ik maar mee wil geven is: je moet erbij geweest zijn om er echt iets van te kunnen vinden en zelfs dan nog bestaat het gevaar dat je niet het hele verhaal kent. Zuiver afgaan op een filmpje, waarvan de kwaliteit in het laatste geval belabberd is, is gewoon dom. Je schreeuwt voordat je geslagen wordt....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten