Totaal aantal pageviews

dinsdag 5 juni 2012

CAO

De bonden en de minister hebben een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Die wordt deze week voorgelegd aan de achterban. De bonden geven er een positief advies aan mee. Het heeft lang geduurd voordat er überhaupt een onderhandeling kon plaatsvinden. Ik heb een aantal blogs geleden al gesteld dat ik niet verwachtte, dat we er een cent bij zouden krijgen. Als de rijksoverheid zijn financiën op orde moet zien te krijgen, kunnen de werknemers van die overheid geen loonsverhoging krijgen. Zo simpel is dat. Maar betere afspraken, daar viel nog wel wat winst te boeken. Nu ik de samenvatting van de CAO gelezen heb, begint te dagen dat die winst er ook niet echt gaat komen.

Het aantal vrije zondagen gaat omlaag van 26 naar 21 per kalenderjaar. Dat betekent dus dat je meer in het weekend ingezet kan worden, of liever gezegd, dat je weekend niet meer gegarandeerd zaterdag en zondag is, maar twee aaneengesloten dagen per week. Dus nog een groter aantal dagen waarop jij vrij bent en de rest van Nederland niet. Da's goed voor je sociale leven.

Aspiranten krijgen het eerste jaar van de opleiding een studiekostenvergoeding, van ongeveer 750 euro. Ik denk dat er voor dat bedrag niemand meer uit zijn bed komt, maar aan de andere kant: je gaat een opleiding volgen die een investering in jezelf wordt. Daar mag ook een vergoeding tegenover staan. Daarnaast kun je in het tweede jaar groeien naar een hoger salaris, als je je best doet op de opleiding. Dat zou een prikkel moeten zijn, nietwaar?

Zwaardere banen bij de politie krijgen meer betaald. Er komt een beoordelingssysteem waarin je maximaal 64 punten kunt 'verdienen'. Heb je er minimaal 24, dan kun je aanspraak maken op meer periodieken in je salarisschaal. Je kunt dan langer doorgroeien. Ook komt er een vergoeding als je werkzaamheden uitvoert, die boven jouw functieniveau liggen. Dat beoordelingssysteem moet overigens nog wel uitgedacht worden. Dat is er niet zomaar en de krachtvelden liggen waarschijnlijk zó, dat er nog wel wat and tussen de tandwielen gestrooid zal worden. Want zodra dit systeem wel operationeel is, komen er mensen die aanspraak gaan maken op meer salaris. En dat kost geld, geld dat er niet is.

De CAO spreekt voorts dat er beter gepland moet worden en dat als dit lukt, dat de verschuivingtoelage dan kan verdwijnen en gebruikt kan worden om de onregelmatigheidstoeslag op te hogen. Dat is een mooie wortel aan de stok die ons voorgehouden wordt. Want hoewel de leiderschapsboeken die ik tegenwoordig gedwongen word te lezen ( Stephen Covey's "de 7 eigenschappen van effectief leiderschap") spreken van vooraf plannen, is politiewerk nou eenmaal niet goed vooraf te plannen. Zeker niet als er niet voldoende poppetjes zijn om mee te plannen. Dus dat verdwijnen van de verschuivingstoelage zal wel even op zich laten wachten, en daarmee ook de verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. Ik moet overigens wel zeggen dat de intentie goed is, want hoe minder er met de roosters gerommeld hoeft te worden, des te rustiger wordt mijn bestaan.

Al met al moet ik nog maar zien of de achterban - dat zijn wij dus  met de CAO instemmen. Was dit het hoogst haalbare? Waarschijnlijk. Worden we er beter van ? Waarschijnlijk niet. Maar misschien komt er nog van een andere kant geld bij. Want er liggen vergevorderde plannen om het betaald voetbal te laten betalen voor de ME- inzet. De KNVB berekent de kosten op 2,5 miljoen op jaarbasis, het ministerie op 30 miljoen. Ze zullen elkaar wel ergens in het midden vinden. Want als de ME op één van die niet-meer-vrije-zondag moet komen opdagen om bakstenen terug te koppen, lopen de kosten al heel snel op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten