Totaal aantal pageviews

maandag 17 oktober 2011

Anticlimax


Mei 1, 2010
Door Jobthecop op 08:53

Hèhè….We zijn er weer een jaar vanaf. Koninginnedag valt in mijn werkgebied altijd samen met een kermis en een groot aantal andere festiviteiten. En dat vraagt altijd veel van het personeelsbestand, dat toch al geplaagd wordt door ( al dan niet werkgerelateerde) zieken. En het gonst altijd van de spanning. Ook bij de politie. Zal alles goed gaan? Wordt het dit jaar weer knokken, of zouden ze het eindelijk een keer geleerd hebben? Hoeveel domme grappen moet ik me dit jaar weer laten welgevallen?

De plaatselijke kermis stond bij ons altijd garant voor problemen. Terwijl, als je je ogen dichtkneep en in staat was om 30 seconden rechtuit te lopen, was je het kermisterrein al weer af. Vechtpartijen. Intimidaties. Het is één jaar zelfs zo erg geweest dat we een brug in een toegangsweg omhoog hebben laten zetten zodat de jeugd uit een aangrenzend dorp, die bekend stonden om hun neonazistische ideeën, niet naar ons kon komen. Het werkte, maar het doet je afvragen of we dan niet moeten stoppen met kermissen draaien. Enige rivaliteit onder dorpen hou je toch wel, maar je kunt het overdrijven.

En dan was er altijd nog het dance-feest op het dorpsplein waar een vaste familie altijd op ruzie uit was. Niemand durfde aangifte tegen deze familie te doen. Want voor je het wist, werd je zelf in elkaar geslagen. Ik sprak één van deze mannen, die zich – dronken en dus emotioneel – beklaagde dat zijn kinderen later de schande van hun achternaam moesten dragen. Ze deden toch niks verkeerd? Zelfs de vader van de familie verdedigde zijn zonen. Ja ze houden van een vechtpartij, maar ze stelen en roven niet. Ze werken keihard voor hun centen. Ik sprak ook een andere telg. Die was nu een braaf huisvader en groette me keurig op straat. Maar goed, nu de gemeente regie-houder is van integrale veiligheid, is de samenwerking met de gemeente en de organisatie verbeterd. Sterk verbeterd, want onregelmatigheden in de organisatie of wangedrag, betekent volgend jaar geen vergunning meer. En er wordt toch heel leuk verdiend aan zo’n feestje.

Gisterenavond, even na 21.00 uur, toen de gemeentereiniging voor de bijna onmogelijke klus stond om het dorp weer een beetje aanzicht te geven en de fastfoodbezorgers van oververmoeidheid bijna van hun brommertjes vielen, keken wij elkaar aan en dachten: was dat het nou? Geen beledigingen? Geen uitdagingen naar de politie? Wat moeten we nu de rest van de avond doen? Want de lokale horeca zag ook wel in dat iedereen zijn geld had gespendeerd en er dus geen reden was om open te blijven. En degene die nog wel wat poen had was vervelend dronken en daar zat óók niemand op te wachten. Met als gevolg dat er na 22.00 uur geen café meer open was. En ik moest nog tot 05.00 uur!

We zijn er maar wat eerder mee opgehouden. Want doelloos rondjes rijden als er toch niemand op straat is ( en er dus ook geen bon te schrijven valt), kost alleen maar dure diesel in een tijd waar op van alles bezuinigd wordt….Maar het moet worden gezegd: Het was een feest en iedereen heeft zich gedragen en genoten. En als iedereen geniet, geniet de politie ook, hoor. Ook al kunnen we er zelf niets bij drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten