Totaal aantal pageviews

donderdag 20 oktober 2011

Nieuwe inpiratie

Oktober 31, 2010
Door Jobthecop op 12:01

Het is alweer even geleden dat ik op dit forum een stukje postte. Gebrek aan inspiratie ? Misschien….Mogelijkheid dat ik mezelf begon te herhalen? vast wel….Toen kreeg ik een boekje onder ogen, geschreven door de freelance journalist Bart de Koning. Het heet Operatie Blauw ( ISBN 978 94 600 32967) en het is verplichte literatuur, voor zover ik daar iets over te zeggen heb, voor iedereen die denkt dat hij bij de politie iets te vertellen heeft. En dat zijn er veel te veel. Het boekje is slechts 130 pagina´s dik, maar geeft een ontluisterend beeld over de Nederlandse Politie. Niet zozeer over de agenten op straat, zoals ikzelf. Nee, meer over de te dikke managementlagen, het onvermogen om een sluitend ICT-systeem op te zetten, het feit dat korpschefs zich niet aan afspraken houden die ze onderling hebben gemaakt, over veel te hoge overheadkosten( overhead, voor wie het niet weet, zijn ondersteuningskosten voor uniformen, voertuigen, personeelsbeleid en ga zo maar door).

Ik vermoed dat het boekje is begonnen met een beschrijving over een computercrash bij de politie in het Noordoosten, waarbij een kleuter kon zien dat het een keer fout zou gaan maar niemand er iets aan deed. Daarvandaan is er gekeken naar de overmaat van bureaucratie bij de politie, de onvoorstelbare hoeveelheid papier die overal bij komt kijken. Het doet me alleen goed om te lezen dat iemand tot een aantal dezelfde conclusies is gekomen die ik eerder in dit forum al had opgepend. Zou er sprake zijn van genialiteit van mijn kant, of van plagiaat van zijn kant?

1.Politieagenten vangen geen boeven.

Natuurlijk worden er heterdaadjes aangehouden en kleine zaakjes opgelost, maar de bulk van de boeven wordt recherchematig aangepakt. Of dat zou zo moeten zijn.

2.Agenten werken voor het systeem, maar niet andersom.

Het BVH systeem is een onwerkbaar monster. Het is een systeem dat niet is toegespitst op politiewerk en draait feitelijk nog op MS-DOS. En omdat iedereen er iets over te zeggen wil hebben en zo niemand tot een eensluidende beslissing kan komen, doen we het maar hiermee. En Den Haag doet er niets aan om dat te veranderen.

3. Evenementen slokken een onevenredig grote capaciteit op.

In het boekje wordt gesteld dat 6 van de grootste evenementen per jaar in Amsterdam 70 manjaren aan capaciteit op slokken . Daar kun je toch heel wat leuke projecten in een wijkteam mee ontplooien.

4.De politie staat meer dan ooit in een glazen huisje.

Iedereen heeft het filmpje gezien op het internet van het knietje in de maag bij een opstandige man. En iedereen sprak er schande van. En iedereen was blij dat de politie eindelijk eens optrad. Iedereen heeft een mening. Gefundeerd of niet. Niemand trekt de taak van de brandweer in twijfel, maar iedereen weet hoe het bij de politie zou moeten gaan. En dat is lang niet het enige filmpje…

Kortom, het is leuk om te lezen dat iemand van buitenaf met een universitaire opleiding en iemand van binnenaf met weinig meer dan boerenverstand tot dezelfde conclusies komen. Namelijk, dat het op operationeel niveau best goed gaat bij de politie, hoewel er nog steeds fouten gemaakt worden die met een beetje nadenken voorkomen hadden kunnen worden. En dat er zo veel beter kan, ook met een beetje nadenken. En met iemand die opstaat en zegt:en nu ben ik het zat, we gaan het nú doen zoals ík het zeg, en niet anders. Maar voor je het weet heb je dan een dictatuur. Maar ook daar had dhr de Koning een leuke uitspraak, van een voormalige Amerikaanse president harry S. Truman, `Whenever you have an efficient government, you have a dictatorship`. Denk daar maar eens over na….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten