Totaal aantal pageviews

maandag 24 oktober 2011

Fascinatie

Mei 16, 2011
Door Jobthecop op 18:55

Als je ergens middenin zit en van binnen naar buiten kijkt, is je blik soms wat beperkt. Heel anders dan wanneer je van buiten ergens tegenaan kijkt en niet altijd de finesses snapt of alle ins en outs weet. Terwijl het vaak de mensen van buitenaf zijn die direct een mening ergens over hebben of dat nu hout snijdt of niet. Zo is het ook met politiewerk.

Waarom zijn mensen zo gefascineerd door politiewerk als ze er eigenlijk niets mee te maken willen hebben? Waarom trekken serie op TV en films zoveel kijkers, terwijl ze vaak net zo realistisch zijn als marsmannetjes, zombies en andere wezens waarmee Hollywood ons van tijd tot tijd mee vermoeit. Waarom trekt een aanhouding op straat allerlei bekijks en luidkeelse commentaren van mensen over hoe het in hun ogen wel zou moeten?

TV series hebben niks met de realiteit te maken omdat de realiteit niet boeiend genoeg is. Niemand wil op TV bekijken hoe een politieman zit te worstelen met het vele papierwerk, de lange saaie nachtdiensten waarin niks gebeurt, de rotklussen die niks opleveren. We willen actie en sensatie zien en als dat er niet is, dan bedenkt Hollywood of Hilversum het wel. Zelfs oerdegelijke series als Baantjer, geschreven door oud-politieman Appie Baantjer, hebben met de werkelijkheid niks te maken. Een moordonderzoek wordt nou eenmaal niet opgelost door een man of vijf binnen kantoortijd. Verdachten bekennen niet spontaan als ze het een beetje moeilijk wordt gemaakt. En justitie heeft een veel dikkere vinger in de pap dan de meeste mensen denken, maar het ontbreekt ook daar wel eens aan de nodige realiteitszin. Nee, dan was de vara-serie Unit 13 nog het meest realiteitsbewust.

Ik mag natuurlijk graag kijken naar politieseries. Of ze nou realistisch zijn of niet. Als ze het niet zijn dan kan ik er luidkeels commentaar op geven of er hard om lachen. Hoewel de film zelf absoluut hilarisch is, geeft Hot Fuzz met Simon Pegg en Nick Frost een uitstekend beeld van hoe hard de humor van politiemensen onderling vaak is. En als de serie wel realistisch is dan kan ik er misschien nog iets van opsteken. Maar het meest realistische wat de Nederlandse TV heeft weten te produceren was 112 weekend en dergelijke reality programma's. Gewoon meerijden met meldingen. Dat er van de 100 meldingen waarmee de cameraman meereed waarschijnlijk maar 2 werden uitgezonden, maakt niet zoveel uit. Ook bij reality TV wordt een selectie gemaakt. En daarbij, reality of niet, een treinlijk of een verhanging is wel goed voor de kijkcijfers maar niet zo goed voor de maag. Nee, dan de Amerikaanse TV. Die "ontdekte" dat has-been vechtsportacteur Steven Seagal al jaren deputy was bij een politiekorps in Florida ( geloof ik) en de camera ging hem volgen. Een zwaar aangedikte ( in meer dan één opzicht) Seagal die politiewerk verrichtte en ondertussen ervan baalde dat hij een alligator moest doodschieten omdat zijn Boeddhistische inslag hem dat verbood. Ongeveer net zo geloofwaardig als roze olifanten en uiers onder fokstieren.

Vanavond komt er een nieuwe serie op TV. Rookie Blue heet het. Het speelt zich af in Canada. Een land oneindig veel groter dan het onze en met de helft minder politiemensen als Nederland. Maar wel hoogwaardig tv-werk, zoals Flashpoint.

Misschien is dat het wel. De sensatie waar mensen op af komen. Kijken of er toch iets nieuws gebeurt. Om daar later over te kunnen meepraten met je vrienden, familie of collega's. "Zag je dat? Ik was daarbij. Ik zag het gebeuren!" Kennelijk ligt het typisch in de Nederlandse volksaard om je er dan ook nog mee te bemoeien. Dat hoef je in het buitenland niet te proberen, want dan loop je gelijk tegen een wapenstok op.

Mijn favoriet is nog steeds "de politie op je hielen" als het op buitenlandse Tv-series aankomt. Ik heb echt bewondering voor de Engelse Bobbies, die zonder vuurwapen de grootste criminelen oppakken. Zelfs zonder extreem geweld. Mensen gedragen zich daar nog respectvol tegenover de politie. Behalve dan als ze gedronken hebben wat een nationale volkssport is in Engeland. Maar toch. Als een politieman je daar pakt, dan ga je mee. Geen discussie mogelijk. Daar kunnen wij alleen maar van dromen…..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten