Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 oktober 2011

Grafitti

Trouwe lezers van dit forum weten het inmiddels: de afgelopen maanden ben ik druk geweest met een graffiti zaak. In de nacht van 1 op 2 januari werden vijf jongens aangehouden nabij een schoolplein waarbij we ‘verse’ graffiti ontdekten. De vijf beweerden er niks mee te maken te hebben – maar één had verfvlekken op zijn handen. En zo begon het balletje te rollen. Op het bureau bleven ze ontkennen, totdat ze hoorden dat ze in verzekering werden gesteld. Dat betekent dat je langer moet blijven in het belang van het onderzoek – max. 3x 24 uur, waarna er óf een voorgeleiding bij de rechter-commissaris volgt, óf je in vrijheid wordt gesteld op last van de Officier van Justitie. Daar schrok er één zo van dat hij spontaan begon te bekennen. De volgende dag werden alle vijf nogmaals gehoord. De bekennende verdachte probeerde tegen andere collega’s – wij lagen inmiddels te slapen – zich groot te houden, maar geconfronteerd met mijn bevindingen brak hij en gaf hij toe deels verantwoordelijk te zijn voor de graffiti. Zijn maten, die verontwaardigd waren dat zij moesten blijven en geen aandeel hadden gehad in de graffiti, lapten er nog een andere verdachte bij, die wij nog niet binnen hadden. En de ‘tag’ die deze verdachte had gebruikt, zagen we door hel het dorp.

Soms is graffiti mooi, mits op de juiste plaats aangebracht en door iemand die het echt in zijn vingers heeft. Een raadslid van de gemeenteraad pleite onlangs voor een vrijplaats waar mensen graffiti konden spuiten. Zo’n plaats hebben we al tien jaar, maar da’s weer typisch politiek – goedkoop scoren bij de inwoners en snelle winst boeken voor de – toen nog – op handen zijnde verkiezingen. Maar als graffiti bestaat uit op zoveel mogelijk plaatsen je naam of tag kriebelen, dan vind ik het storend. Het wordt ook gewoon gezien als vernieling, en mits gepleegd op gebouwen,bestaat er zelf nog een strafverzwaring voor.

In de afgelopen weken hebben we deze hoofdverdachte aangehouden en verhoord. Hij gaf zijn deel eerlijk toe en lapte er tegelijkertijd nóg een verdachte bij van een andere ‘tag’ die wij nog helemaal niet in beeld hadden. En nog één. En nog één. En zo bleef het balletje maar rollen.

Inmiddels hebben we een heel dik strafdossier wat maar blijft groeien. Binnenkort gaat het naar de officier van Justitie. Die mannen gaan voor vele duizenden euro’s het schip in aan schadevergoeding. En ze zullen hard moeten werken om dat alles af te betalen. Maar misschien vinden ze wel een goed betaalde baan. Ik hoorde laatst dat je als schilder best leuk kunt verdienen……

Geen opmerkingen:

Een reactie posten