Totaal aantal pageviews

maandag 17 oktober 2011

Politie(k)


Mei 25, 2010
Door Jobthecop op 16:43

Met de verkiezingen op komst leek het me handig om eens even de plannen van de diverse partijen naast elkaar te leggen. Ik ben er deze keer overmatig in geïnteresseerd- misschien komt dat als je ouder wordt. Of misschien heb ik een nieuwe hobby nodig. Persoonlijk vind ik nog steeds dat politiek net is als poepen: Het wordt over het algemeen bedreven met weinig toeschouwers, het stinkt en je moet je handen wassen erna-maar als je het niet doet, ga je dood. Zoiets. Ik ben meer van het type zeggen wat je denkt, terwijl een politicus veel zegt, maar nooit wat hij of zij écht denkt.

Hieronder even een korte bloemlezing:

De VVD wil daders van geweld tegen hulpverleners en publieke ambtenaren (buschauffeur, conducteurs etc) direct oppakken en pas vrijlaten nadat de straf is uitgevoerd. Geen taakstraffen bij geweld/zeden, en éénmaal taakstraf per verdachte. Ook willen zij een verruiming van de noodweerbevoegdheid, zodat mensen die een inbreker het huis uit slaan, niet vervolgd worden, maar de inbreker wel, uiteraard met het proportionaliteitsbeginsel in het achterhoofd. Er moet 170 miljoen euro komen om bezuinigingen terug te draaien bij politie; bureaucratie aanpakken en 3500 extra agenten op plattelandsgemeenten
De maximum snelheid ´s-nachts naar 130km en aanpakken van de georganiseerde criminaliteit rondom softdrugs. Voorts willen zij de kosten van het strafproces verhalen op de onherroepelijk veroordeelde.

De PVV neemt niet echt duidelijke standpunten in (althans niet volgens hun site) maar zegt zero-tolerance, ontzag voor politie terugbrengen, geen TBS en taakstraffen, hogere straffen en invoeren minimumstraffen, sobere gevangenissen te willen invoeren. Hoe ze dat willen doen wordt niet vermeld.

De PvdA wil een betere politieorganisatie, meer opbrengsten halen uit pluk-ze wetgeving, waarmee meer wijkagenten kunnen worden betaald. Op het gebied van softdrugs willen zij een strikte regulering waarbij coffeeshops gezien worden als reguliere horecaondernemingen. Ze zeggen niet expliciet dat softdrugs gelegaliseerd worden, maar tussen de regels door is dit wel te lezen. Ouders aanspreken op verantwoordelijkheid, schade door kind veroorzaakt betalen. Dit is nu ook al zo.
De PvdA wil anders straffen door rechtelijke maatregelen, zoals contactverboden en gebiedsontzeggingen. Er moet een betere begeleiding van ex-criminelen om recidive terug te brengen. Het terugbrengen van het aantal politieregio’s naar 10 stuks zodat deze beter aansluiten op de nieuw te vormen arrondissementen.

Het CDA was net in het nieuws omdat ze een strafdienstplicht willen invoeren en zo de taakstraffen willen vervangen door aanpak met meerdere facetten. Volgens de reclassering is dit echter allang mogelijk. Volgens het verkiezingsprogramma wil het CDA alle coffeeshops sluiten, maar ziet zelf in dat dit lange adem vereist, dus eerst regulering, wat inhoudt dat een coffeeshop een besloten club wordt waarbij geen buitenlandse bezoekers zijn toegestaan. Bezuinigingen bij de politie blijven, maar mogen niet ten koste gaan van blauw op straat. De administratieve werkzaamheden van de politie moeten worden beperkt en er komt een nationale politie. Het CDA vindt de straffen hoog genoeg, taakstraffen moeten selectiever worden opgelegd en in eigen buurt uitgevoerd worden.

Wegens een defect aan internet explorer kon ik het verkiezingsprogramma van D66 niet openen.

Groen-links wil goedkopere administratieve krachten inzetten naar Duits model, zodat de agenten meer de straat op kunnen. Er komt een nationale politie en er moeten andere prioriteiten komen als het om opsporen gaat. Groen links bedoelt hiermee meer inzoomen op kleine criminaliteit die de burger direct raakt en wil dat bereiken door meer vrouwelijke en allochtone wijkagenten. In het gevangeniswezen worden meermanscellen afgeschaft en komt er een persoonlijk begeleidingsprogramma voor elke gedetineerde. Overlastgevende jongeren oppakken en legalisering van softdrugs zijn andere partijpunten, evenals controlepunten voor harddrugs herinstellen op feesten en gebruikersruimtes inrichten voor harddrugsgebruikers.

De Crhisten-Unie christen unie gaat voor sluiten coffeeshops en growshops, hogere straffen voor drugsteelt en handel. Meer gebruik maken van pluk-ze wetgeving door vaker de omgekeerde bewijslast toe te staan; De handhaving van de verkeersveiligheid is een taak op het grensvlak van het eigenlijke politiewerk. Toezicht op de verkeersveiligheid buiten de hoofdwegen moet worden overgedragen aan de gemeenten. De sanctie op verkeersovertredingen wordt in beginsel de bestuurlijke boete, waardoor de dit dus geen politiewerk meer wordt. Dit zou betekenen dat gemeentes dus een soort van eigen verkeerscontroles in moeten stellen en daarvoor een hoop extra personeel en investeringen moeten doen. De politie krijgt voldoende middelen om computer- en internetcriminaliteit te strijden .Burgerinzet bij de bestrijding van criminaliteit en de aanhouding van verdachten wordt beloond, waarmee verruiming van zelfverdediging en noodweer wordt bedoeld.

De SGP wil één minister voor veiligheid, die verantwoordelijk is voor politie en justitie. Bij de verdeling van het budget voor politie moeten plattelandsgebieden meer prioriteit krijgen.
Om de politiebezetting overal tot zijn recht te laten komen, moet de lokale politiek meer zeggenschap krijgen over het beleid rond de politie. Als het aan de SGP ligt komt er geen nationale politie.
In elke stadswijk of dorp is de politie zichtbaar aanwezig. Zichtbaarheid van de politie kan niet zonder grondig recherchewerk tot een succes worden. Er dient dan ook meer budget te komen voor de recherche, zodat ook daar een bij de verantwoordelijkheid passende beloning kan komen. Hiermee wordt bedoeld dat de onregelmatigheidsvergoeding die de blauwe agent krijgt, op de een of andere manier ook voor de rechercheur moet komen. Ook wil de SGP dat organisatoren van evenementen een zorgplicht hebben om de veiligheid goed te regelen. Als de veiligheid alleen met grote politie-inzet gegarandeerd kan worden, komt er geen vergunning voor dergelijke evenementen.

Trots op Nederland wil 10.000 euro boete bij geweld tegen hulpverleners zonder dat daarvoor een aangifte hoeft te komen. Het salaris van een agent moet met 20 % omhoog en er komen , geen bezuinigingen bij de politie. Er komt één ministerie van veiligheid. Minimum straffen worden ingevoerd en het recht op zelfverdediging wordt uitgebreid. Alleen voor lichte vergrijpen mag nog een taakstraf opgelegd worden en niet bij recidive. Er komt één nationale politie en snelheidscontroles worden alleen door trajectsystemen uitgevoerd. Het gedoogbeleid moet in zijn geheel verdwijnen.
Dit zijn de standpunten van de belangrijkste partijen. Ik zou niemand willen adviseren op wie ze zouden moeten stemmen en ik ben me er daarnaast terdege van bewust dat dit maar plannen zijn en dat, zoals altijd in de politiek, moet worden afgewacht wat er na de verkiezingen van overblijft. Maar misschien helpt het u, om een keuze te vergemakkelijken. We zullen moeten gaan afwachten wat er uit de verkiezingen zal voortvloeien, maar iemand zij ooit eens dat ieder land de politici krijgt die ze verdient. Dat geldt ook voor de politie: een land krijgt de politie die het verdient, of liever gezegd, de politiezorg waarvoor zij bereid is te betalen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten