Totaal aantal pageviews

dinsdag 18 oktober 2011

BVH


Juni 28, 2010
Door Jobthecop op 13:10

De laatste tijd verschijnt er erg veel in het nieuws over het nieuw computersysteem van de Nederlandse politie. Het heet Basis Voorziening Handhaving maar werd op de werkvloer al gauw Bureaucratie voor Handhavers genoemd. De minister had beslist dat heel Nederland hetzelfde systeem moest krijgen om gegevens te verwerken en op te slaan, want dat zou schelen in de beheerskosten. Dat zal best. Toen de korpsen het niet eens konden worden, heeft Guusje de knoop doorgehakt en kregen we BVH. Dat is in feite een heel oud programma genaamd x-pol met een nieuw grafisch jasje eroverheen. En hoe werkt het?

Stel je voor dat je altijd bent gewend te werken met een computersysteem gebaseerd op MS-DOS. Want zo slecht was het inderdaad gesteld met het oude systeem, BPS genaamd. En je moet ineens en overstap maken naar Windows 7. En je hebt vier dagen om dat te leren en daarna wordt je in het diepe gepleurd. Veel succes. Ineens moeten we gebruik maken van een muis, terwijl het oude programma gebruik maakte van knoppencombinaties.

Inmiddels zijn we een half jaar verder. En leert iedereen – meestal kwaadschiks – vrede te sluiten met dit systeem. Je moet wel. Maar tegelijkertijd daalt het aantal aanhoudingen. Daalt het aantal boetes. Is de politie nog minder op straat. Omdat het afwerken van een eenvoudige zaak als een winkeldiefstal wel tot drie uur – als je geluk hebt!- kan duren. Aangifte van de winkelier, aanhouding van de verdachte, inbeslagname van het gestolen goed, verhoor van de verdachte, vaststellen van de identiteit van de verdachte, teruggave gestolen goed aan de winkelier – allemaal zaken die in een formulier gegoten moeten worden en in de computer komen te staan. Maar die formulieren zijn heel rigide in hun opmaak. Eén klein foutje en het systeem zegt: jammer joh ! Opnieuw….Dus kiezen agenten ervoor om kleine zaken op straat af te handelen en een kleine vernieling af te doen met een boete voor vandalisme. Want dan kunnen ze gelijk weer door. En doordat de administratie zo'n groot deel van de tijd opslokt, zijn agenten veel minder buiten, schrijven ze minder boetes, worden ze minder gezien door het publiek en ondernemers en zo rolt het balletje verder.

Ik bepleit geen nieuw systeem. Dat kost weer een kwartaal opleidingstijd en een hoop stress. Ik pleit voor een systeem waar naar politiemensen geluisterd wordt voordat iets in elkaar geknutseld wordt. Zodat wij kunnen aangeven waar een systeem aan moet voldoen, in plaats van dat een programmeur zegt : Hier is een systeem, doe het er maar mee.

Ik ben namelijk bij de politie gegaan om buiten te kunnen zijn. Niet om een systeem op gang te houden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten