Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 oktober 2011

Harde werkers


maart 24, 2010
Door Jobthecop op 19:44

Ik las vandaag ergens een reactie op één of ander internetforum. U weet wel, een van die sites waar iedereen, kennis van zaken of niet, zijn of haar mening mag spuien. Dit ging over surveillanten, de laagste rang bij de Nederlandse Politie. Het kwam natuurlijk door Sander V., de verdachte van de doodslag op Milly Boelen. De berichtgeving van de afgelopen dagen ging onder andere over het feit dat Sander V. voor zijn agentenopleiding gezakt was en daardoor ook zijn grote droom, namelijk werken bij het Arrestatieteam niet waar kon maken. De schrijver van het commentaar had het verder over de halfhartige politieke beslissing om meer politie op straat te krijgen en dat er daarom een soort van wanhoopsfunctie van suerveillant was geschapen.

Ik wil op deze site een lans breken voor de rol van surveillanten. Want zij doen al het politiewerk waar de gewone agent en zeker de wijkagent niet meer aan toe komt. Buurtonderzoeken, toezicht op de markt en andere openbare ruimten, contacten met de jeugd, assisteren bij grote onderzoeken, noem het maar op. Gewone agenten komen daar niet aan toe, want die zitten fulltime in de noodhulp. Wijkagenten komen daar niet aan toe omdat ze bedolven worden onder papierwerk.

Surveillanten worden betaald door de gemeente en opgeleid en uitgerust door de politie. Dat betekent dat de gemeente ook iets te zeggen heeft over de manier waarop surveillanten ingezet worden. Dat zullen dus veel toezichthoudende taken zijn. Parkeercontroles. Toezicht op de markt. Terwijl de politie de surveillanten nogal eens gebruiken als haarlemmerolie. Bureau-openstelling. Het halen en brengen van stukken en bewijsmateriaal naar de rechtbank of recherche. En recentelijk worden alle surveillanten, die bij uitstek geschikt zijn om op straat te zetten, wegens personeelsgebrek het eerste jaar ingezet op de arrestantenafdeling van het korps. Dat was ze niet verteld bij de sollicitatie!

Surveillanten kunnen na drie jaar goed gefunctioneerd te hebben, solliciteren naar een functie als agent of hoofdagent. Ze gaan dan opnieuw de opleiding in en zullen ergens anders geplaatst worden. Het is een beloning voor drie jaar hard buffelen, met de constante dreiging dat de gemeenteraad beslist dat camerabewaking beter is dan mensen op straat. Hup, weg surveillanten. Het is al meerdere malen gebeurd en diezelfde gemeenteraad klaagt enkele maanden later dat er zo weinig politietoezicht op straat is. Maar ja, politieke geheugens zijn niet de beste….

Ik wil alle surveillanten die ik in de loop der jaren ken en waarmee ik gewerkt heb ( of nog steeds werk) bedanken voor het harde werken. Voor een redelijk slecht loon. Zonder vuurwapen, waardoor ze door collega’s of publiek soms niet voor ‘vol’ aangezien worden. Zonder duidelijk beleid van het korps waar ze nu eigenlijk wel of niet ingezet mogen worden, zodat iedereen ‘maar wat doet ‘. En zonder duidelijk doorstromingsbeleid, waardoor de ene surveillant na drie jaar wel, en de andere niet mag doorstromen, verdiend of niet. Bedankt mannen ( en vrouwen). Voor alle rotklussen die jullie me uit handen hebben genomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten