Totaal aantal pageviews

donderdag 20 oktober 2011

Manisch

Deze week hebben wij in de gemeente de zoveelste feestweek. Omdat dat in het verleden nogal eens aanleiding gaf tot reuring – zo'n feestweek is dé plaats om al je oude ruzies uit te vechten en als de politie zich ermee bemoeit, dan roepen we dat ze provoceren en dan gaan we met z'n allen tegen de politie. Goed voor het saamhorigheidsgevoel toch? Maar de afgelopen dagen was het rustig op de feestweek. Mensen dronken hun biertje, gingen blij naar huis en kwamen de volgende dag weer. En dan krijgen we er volgend jaar nóg een feestweek bij, want door een gemeentelijke herindeling komt er nog een dorp bij onze gemeente.

Maar goed, we hebben dus flink wat extra personeel in dienst en het voordeel daarvan is, dat we dus wat meer kunnen surveilleren en ook wat meer zaken oplossen. Zoals die jeugdige van de week, die drie auto's aanreed en er vandoor ging, maar die we – dankzij eerdere waarnemingen die avond – heel snel aan de auto konden koppelen. Dus die werd aangehouden en zag snel in dat zijn ontkenningen en leugens geen zin hadden en zuchtend toegaf dat hij de sjaak was. Alwéér. Of die winkeldief die fors in het verzet ging en in de wijk achterover werd getrokken. Of die verstokte crimineel, die ineens wel heel erg veel politie op straat zag en dat helemaal niet leuk scheen te vinden. Snap ik niet hoor, we spraken hem alleen maar aan voor een vriendschappelijk praatje.

Maar hadden we drie weken geleden een pyromaan opgepakt, nu is er een nieuwe. Eentje die na het uitgaan of met zijn maten hangen onderweg naar huis even drie coniferen in de brand steekt. Gewoon, voor de sensatie, weet je wel? Dat die dingen lang gloeien en ineens branden als een fakkel en dichtbij huizen en auto's staan, tsja, da's jammer. Vannacht dus drie branden in korte tijd. We hebben de hele wijk afgegrendeld en gezocht, maar helaas niks aangetroffen. En dus kan het komende nacht zomaar weer gebeuren. Net zolang totdat het wel fout gaat en een woning afbrandt. Gewonden vallen. Of erger…

We gaan onverdroten op jacht en trekken ons niets aan van azijnzeikers die beweren dat wij er niks aan doen en liever snelheidscontroles houden. Wij willen wel. Maar na vannacht ben ik ook manisch, alleen niet pyromanisch. Dus trek ik me even twee weken terug bij onze oosterburen, om daar even bij te tanken…..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten