Totaal aantal pageviews

donderdag 20 oktober 2011

Blauw verven

September 5, 2010
Door Jobthecop op 14:32

Nee, dit blogje gaat niet over de nieuwe kleur die ik voor de slaapkamer heb uitgekozen. Het gaat over een nieuwe manier van politie-inzet. Een gemeente in Limburg, Horst, gaat politie anders inzetten. Meer blauw op straat. Omdat ze denken dat dat is wat burgers willen. Waarom dat in een gemiddelde gemeente in Limburg wordt uitgevoerd en niet in Amsterdam of Utrecht, daar kan ik dan even niet bij, maar goed.

De vraag op een internetforum over politiezaken ( zie hiervoor het prikbord op www.politie.startpagina.nl) stelde de vraag aan bezoekers – veelal politieagenten of wannabe's – water r zou moeten veranderen in de werkwijze van de politie om dit mogelijk te maken. Als je dit soort vragen stelt is er altijd een contigent mensen die teruggrijpen op de mantra "vroeger was alles beter”. Nee, dat was het niet, het was misschien iets overzichtelijker omdat we niet verder keken dan onze neus lang was. Georganiseerde misdaad bestond toen nog niet dachten we, en boeven uit de grote stad bléven in de grote stad. Oeps.

Er komen wel degelijk goede oplossingen. Minder administratieve belasting voor straatagenten is een veelgehoorde oplossing. Speciaal aangesteld administratief personeel. Laat het parket zelf inlichtingen inwinnen bij benadeelden, in plaats van de politie dat te verzoeken te doen. Stem de roosters af op de te verwachten druktes. Maak de roosters weer met pen ( echt waar!) en gooi de bepalingen uit het BARP en ATW overboord. Dat gezeur over arbeidstijden, je werkt toch bij de politie? Ja, maar mevrouw wijkagent wil haar man óók graag eens thuis zien.

En de off-topic discussie die gevoerd wordt, is: willen we echt wel meer politiemensen op straat. Wat lost dat op? Dat vergroot alleen toch maar de kans op parkeerboetes of snelheidscontroles. Diepe zucht….

Ik heb een stukje gepost waarin ik dit soort azijnzeikers fijntjes heb herinnerd aan de invoer van de Euro. Toen er massaal door de politie op straat werd gepost, gevolgd en gecontroleerd. Ook nog eens in de tijd van Kerst en Oud en Nieuw, waardoor er veel winkelend publiek op straat was en de inspanningen dus gezien werden. En er gebeurden nul grote incidenten. En héél weinig kleine incidenten. Geen overvallen en geen winkeldiefstallen. Geen inbraken. Als je dat kunt bereiken dan heb je toch al heel veel gewonnen?

Dus meer blauw op straat – ik ben vóór! Natuurlijk moet er wel gekeken worden wanneer dat precies moet worden ingezet, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer we dat goed doen, de veiligheid een stuk omhoog zal gaan. Want vijftien politiemensen op maandagochtend rondom de koffietafel, dat schept natuurlijk geen band. Daar wordt alleen de lokale banketbakker maar beter van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten