Totaal aantal pageviews

zondag 23 oktober 2011

Oudere agenten

December 23, 2010
Door Jobthecop op 20:37

In de Telegraaf stond van de week een artikel. Daar worden ze voor betaald. Dik. Dit artikel ging over het feit, dat de politietop had uitgeknobbeld dat het beter zou zijn meer oudere agenten de straat op te sturen. Want oudere agenten zouden meer respect oogsten onder het publiek dan jongere agenten die net van de opleiding af komen. Oudere agenten zouden meer levenswijsheid hebben en niet direct naar het bonnenboekje grijpen. En het is voor politie Nederland een enorme revolutie. Als een agent iets ouder wordt dan komen de carrièrekriebels. Hij of zij gaat zich vaak specialiseren. Krijgt een kantoorfunctie. Wordt leidinggevende. Gaat bij de recherche. Maar kan het soms ook fysiek niet meer aan, nacht- en weekenddiensten, overwerk etc.

Die politietop – die zonder uitzondering bestaat uit oudere heren en enkele dames – was aangevuld door vakbonden, ministeriebobo's en korpsbeheerders. Als ze nou eens de hand in eigen boezem staken en óók weer eens de straat opgingen. En dan niet als derde man meerijden op de auto op een tijdstip dat er niets gebeurt, maar echt surveilleren.

Ik ga altijd graag naar buiten. Ook nu, terwijl Nederland ongelooflijk aan het zeuren is over de overlast die Koning Winter met zich meebrengt. De wereld is zó mooi als er sneeuw ligt. Alle oneffenheden worden aan het zicht onttrokken. Goed, het verkeer is niet zo best, maar dat komt omdat we- geef het maar eerlijk toe – bij elkaar een stelletje belabberde chauffeurs zijn. En het liefst ga ik lopen of fietsen. Dat laatste is wat moeilijk, want stabiliteit is zwaar bevochten in de sneeuw, maar toch. En het is goed voor me. Ook ik mag me tegenwoordig rekenen tot de oudere agenten, hoewel ik net 40 ben. Maar er zijn er niet zoveel meer die tussen de 50 en 60 zijn, en een hoop die boven de 60 zijn en tussen nu en drie tot vijf jaar in een grote golf met pensioen gaan. Daar zien we nu al de voorbodes van. En waar blijven we dan? Oudere agenten zijn een uitstervend ras. En aangezien de baas een karige tegemoetkoming in de sportkosten bijdraagt, maar verder niks doet om agenten in conditie te houden, moeten we dat zelf doen. Zelf fitnessen, hardlopen, fietsen etc.

En is het dan werkelijk zo dat oudere agenten meer invloed of respect oogsten bij het publiek? Ik denk -en velen met mij – dat het vooral te maken heeft met hoe je je opstelt. Wat je uitdraagt krijg je terug. Maar dat geldt wel van twee kanten. Als ik beleefd ben, dan verwacht ik ook een beleefd antwoord terug. In een stadswijk in hartje Utrecht hoef je echt niet te beginnen met 'u' en ' meneer' want dan denken ze dat je de vent achter hun moet hebben. En in het altijd mooie Wassenaer wordt je met twee woorden aangehouden. ( politie, meneer, legt U dat pistool neer)

Er is natuurlijk een categorie mensen die zich door niemand iets laten zeggen. Maakt niet oud of ze nou door een jonger of oudere agent aangesproken worden. Die gelijk een sla-emmer optrekken als ze ergens op aangesproken worden. En die groep wordt steeds groter. De brutalen hebben de halve wereld. Maar alleen als de andere helft ze hun gang laat gaan.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/8554549/___Oudere_agenten_op_straat___.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten